Högerhotet mot Aborträtten

2017-02-08 14:57:08
Aborträtten är en av de viktigaste måltavlorna för Donald Trumps reaktionära attacker. I Sverige gror samma kampanjer, med barnmorskan Ellinor Grimmark som spjutspets. Men de reaktionära trenderna möter också ett starkt och växande motstånd.


I USA och Sverige vanns rätten till abort 1973 respektive 1974. I båda fallen som ett resultat av massiv progressiv kamp underifrån. Kvinnorörelsens krav tvingade motståndare att byta sida. I USA avgjordes det i Högsta Domstolen i målet Roe mot Wade.
Donald Trumps plan är att tillsätta en abortmotståndare som ny domare i Högsta Domstolen för att riva upp Roe mot Wade.

I Sverige bedrivs sedan 2014 en kampanj som på ytan handlar om barnmorskan Ellinor Grimmark. Hon hänvisar till sin “samvetsrätt” att vägra arbeta med aborter.
Men det handlar inte bara om en person. Ekoredaktionen på Sveriges radio har visat “att rättsfallet är en del av en internationell kampanj som bland annat syftar till att påverka europeisk aborträtt, och som drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF”. ADF är en organisation med en budget på över 350 miljoner kronor.
ADF har legat bakom Ellinor Grimmarks fall från starten 2014, både juridiskt och med pengar. Då anmälde hon Region Jönköping för diskriminering. Hennes kristna tro gjorde att hon vägrade arbeta med aborter, liksom att ge dagen-efter piller och erbjuda spiral.
I slutet av januari kom fallet upp i Arbetsdomstolen. Både Diskrimineringsombudsmannen och tingsrätten har tidigare gett Region Jönköping rätt. Arbetsdomstolens dom kommer den 27 mars. Enligt Ekot planerar ADF därefter att ta fallet till Europadomstolen för att få en dom för hela Europa.
Aborträtten handlar om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det är också en allvarlig hälsofråga. Reaktionens kampanj är ett led i att inskränka kvinnors rättigheter. Lobbygruppen ADF vill göra all abort olaglig.

Men högern möter starkt motstånd. I Polen genomfördes i höstas en kvinnostrejk som pressade regeringen att backa från förslaget om totalt abortförbud. Strejken och rörelsen skakade om Polen, där kampen behöver gå vidare. På Irland finns en växande opinion för rätten till abort. Socialist Party (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) spelar en viktig roll i denna kamp.
I Norge tvingades högerregeringen för några år sedan att backa från förslag om inskränkt aborträtt. Detta efter många protester och rekordstora demonstrationer på kvinnodagen den 8 mars.
Kvinnorna står i spetsen för kampen mot Donald Trump. Efter Women’s March den 21 januari – den största protestdagen i USA:s historia –närmar sig den 8 mars. Det finns även förslag om strejker och protestaktioner denna dag.

I Sverige är det än så länge bara Sverigedemokraterna som vill ta bort rätten till fri abort. Det är förstås ingen tillfällighet – rasism och antifeminism går hand i hand. Andra partiers helomvändning mot flyktingar m.fl. visar samtidigt att vunna rättigheter hela tiden är hotade så länge kapitalismen består. Det är systemets kriser och svagheter som öppnat för Trump och annan reaktion. Dessa måste stoppas av kamp här och nu, med sikte på ett demokratiskt socialistiskt samhälle. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!