
Om detta har de senaste veckornas svarta energibeslut gett klara besked:
- Vattenfalls nya VD Öystein Löseth gav i slutet av maj klara besked om att den ännu statliga energijätten nu slopar den miljöprofil som förra året gav bolaget med sin reklamfilm om isbjörnar på smältande isar kalkonutmärkelsen Climate Greenwash Awards 2009.
- Den 3 juni antog så riksdagen efter tre och ett halvt års tvekan från näringsminister Maud Olofsson (C) ett nytt förslag på ägardirektiv som tonar ned miljömålen och klargör att vinsten även i framtiden ska sättas före alla hänsyn.
- Den 17 juni gav riksdagen så grönt ljus för energibolagen att bygga ny kärnkraft i Sverige.
De tre stora energijättarna Eon, Fortum och Vattenfall har de fem senaste åren gjort makalösa vinster på sammanlagt 262 miljarder kronor – varav Vattenfall ensamt svarade för 140 miljarder. Det är belopp som skulle räcka väldigt långt till en demokratiskt planerad klimatomställning av hela samhället baserad på förnyelsebara energikällor.
Men regeringens direktiv är i stället ännu högre vinster och klartecken för ännu mycket mer av kol och kärnkraft.
Som Greenpeace talat om i samband med sina två aktioner mot Vattenfalls huvudkontor inför årsstäm- man i april och därefter mot kärnkraftverket i Forsmark är det tack vare de senaste tio årens enorma elprishöjningar efter avregleringen av elmarknaden som Vattenfall har kunnat satsa på en aggressiv expansion av kolkraft utanför Sveriges gränser.
Från att för tio år sedan nästan inte släppa ut någon koldioxid alls släpper bolaget i år ut 90 miljoner ton koldioxid om året. Det är dubbelt så mycket som hela Sverige som land. Om de svenska kolkraftverken stod på svensk mark – istället för i Tyskland, Polen och Danmark – skulle Sveriges utsläpp av koldioxid vara tre gånger så högt. Bara Australien, USA och Kanada släpper då ut mer per person!
Under 2009 kom 51 procent av Vattenfalls elproduktion från fossila bränslen och 26 pro- cent från kärnkraft, det vill säga sammanlagt 77 procent. Bara 21 procent kom från vattenkraften och futtiga 2 procent från vindkraft, biomassa och sopförbränning.
Fyra gånger mer har satsats på kol- och kärnkraft än på förnyelsebar energi, och allra mest på tyskt kol. Enligt Dagens Nyheter den 21 juni äger Vattenfall idag fyra brunkolskraftverk och ett stenkolskraftverk i östra Tyskland och två kärnkraftverk i västra Tyskland. Som om detta inte vore nog investeras nu 1,3 miljarder euro, eller drygt 12 miljarder kronor, i en kraftig utbyggnad i Boxberg – vilket ökar koldioxidutsläppen där från drygt 15 till 20 miljoner ton.
Det lilla fikonlövet som man använder för att ursäkta detta är att Vattenfall satsar en del av sin utvecklings- budget (36 procent 2009) på en teknik som man hoppas ska fånga in koldioxiden och pumpa ner den i marken, CCS (Carbon Capture and Storage).
Det är en teknik som om den alls kommer att fungera kan ta uppåt 20 år att göra kommersiellt gångbar, samtidigt som klimatforskare hävdar att ett avgörande trendbrott måste komma inom fem år.
RS/Offensiv kräver att samtliga tre eljättar snarast förstatligas under kontroll av de anställda och miljöorganisationerna som ett led i en planerad klimatomställning av Sveriges och Europas ekonomier.