Högerns nya radarpar i Luleå

2017-12-20 23:13:21
Vid ett maratonkommunfullmäktigemöte måndag innan jul togs ytterligare flera steg i högerpolitiken i Luleå.
– Medan hyresgäster och vanliga lulebor drabbas av kraftigt höjda avgifter för vatten och avlopp får den avpolleterade bankdirektören Anders Sundsström ett toppjobb inom kommunen, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Förslaget om inskränkt demokrati och höjda kommunalrådslöner drabbades dock av ett tillfälligt bakslag.
Som Offensiv tidigare har rapporterat planerar kommunens S-styre med Niklas Nordström i spetsen att inskränka insyn och deltagande i demokratiska beslut genom att slå ihop Kultur- och fritidsnämnden, minska kommunrevisionens storlek samt minska storleken på ett antal nämnder.
Totalt är det ett 70-tal förtroendevalda som försvinner.

Som en del av samma ärenden föreslogs även höjd kommunalrådlön till 110 procent av ett riksdagsarvode, cirka 72 000 kronor per månad.
Socialdemokraterna ville dock vänta med att lansera deras illa dolda plan att sänka ersättningarna till oppositionen till efter valet, något som gjorde att flera partier yrkade återremiss med argumentet att alla arvoden skulle beslutas samtidigt.
När riksdagsledamoten Fredrik Lund Sammeli (S) lämnade mötet i förtid innebar det att en minoritetsåterremiss blev möjlig och beslutet sköts upp.
Beslutet om kraftigt höjda avgifter för vatten och avlopp togs dock med en stor majoritet.

– Rättvisepartiet Socialisterna var det enda parti som principiellt var emot höjningen på tolv procent. Vi menade istället att kommunen gemensamt ska stå för de investeringarna, för att hålla nere de taxor som drabbar låginkomsttagare hårdast, säger Jonas Brännberg.
För första gången beslutade också S-majoriteten med stöd av bland annat deras M-kompanjon en ”extern” ordförande för kommunens ägarbolag i form av den avpolleterade bankdirektören Anders Sundström.
– Som före detta S-minister och som direktör och styrelsordförande på Swedbank, Folksam och KF med miljonlön symboliserar Sundström hur socialdemokratin har blivit kapitalismens och orättvisornas försvarare. Han är en av spekulanterna som har köpt upp gruvan i Pajala och var en av de som åkte på jaktresor i privatjet med SCA-vd:n Jan Johansson utan att betala för sig. Att den miljonären får 200 000 kronor till per år av Luleå kommun är inget annat än en skandal, säger Jonas Brännberg. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!