Högerpolitik utan opposition

2010-09-09 16:11:56
Enligt Sifo leder högeralliansen med mer än 6 procent inför valrörelsens slutspurt. Valrörelsen har hittills präglats av det borgerliga mediamonopolets dövöra mot det nya plånboksväldets växande klassklyftor och privatiseringskaos. Samma medier har välregisserat trummat om de rikas och välbeställdas oro för marginella skattehöjningar på dyra villor, förmögenheter och privata hushållstjänster.
Tyvärr tycks de rödgröna sakna både politiska alternativ och engagemang nog för att bryta udden av det­ta. Som ett kyligt tecken på bristande moral lyckades de heller inte locka ens hälften av tidigare års uppslutning till söndagens Allsång mot Alliansen i Vitabergsparken.

Frågan är hur S, V och MP har kunnat sumpa de stora försprång de ha­de efter attacken på a-kassan direkt efter det förra valet och igen efter stupstocksattacken på sjukförsäkringen vid årsskiftet?
Det handlar framförallt om bristan­de trovärdighet.
Ta bara det faktum att S har blåst av sin planerade kampanj mot statsministerparet Fredrik och Filippa Reinfeldts skattesänkning åt sig själva med 135 000 kronor per år (varav sänkta inkomstskatter med 46 000 respektive 43 000 och sänkt fastighetsskatt med 46 000 kronor). Varför? Antagligen för att de rödgröna accepterat 90 procent att Alliansens skattesänkningar, trots att bluffen om att de skapar jobb har synats – och för att många S-pampar tjänar lika mycket på dem.

Hur lätt skulle inte de rika villaägarnas skattegnäll kunna kontras om de rödgröna på allvar ställde upp en motkampanj? Exempelvis i stil med den Rättvisepartiet Socialisterna på Jär­va driver mot fattigdomsfällan som hotar att ruinera hundratusentals om miljonprogrammet ska renoveras på hyresgästernas bekostnad. Men än har vi inte hört ett ord om den grova skattediskrimineringen av hyresrätter med 2 000 kronor varje månad per 100 kvm.
Bristande trovärdighet hämmar också den socialdemokratiska kritiken mot Alliansens ”urskiljningslösa rea” på gemensamma tillgångar. Ta till exempel Vantörs hemtjänst som efter en vinst i stadens regi på 2,7 miljoner kronor år 2007 såldes för 69 500 kronor året därpå.
Hur många sådana skandaler som helst kan räknas upp. Men när har det funnits något principiellt och aktivt motstånd “på barrikaderna” från vare sig S, V eller MP när hyresrätter reats ut, skolor slumpats bort och förskolor sålts snorbilligt?

Så länge som kritiken begränsas till ”usla affärer” utan att de rödgröna tänker stoppa vare sig vinstdrivna, eller ens riskkapitalägda, friskolor eller vårdbolag, lär inte heller denna fråga bli någon kioskvältare. Särskilt då det var S, under Mats Hulths tid som finansborgarråd, som genomförde den enskilt allra sämsta ”affären” när han sålde Stockholms En­ergi till Fortum.
En stor skuld vilar även på LO-ledningens axlar. Denna har begått rena tjänstefel när den vägrat att mobilisera det massiva stöd som fanns i opinionen. Den avstod exempelvis från att använda den politiska strejken i protest mot attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen, något som inte minst RS kämpade hårt för. Under vårens avtalsrörelse missades därefter ett nytt gyllene tillfälle att ta det politiska kommandot med en allvarlig strid mot bemanningsföretagen och de otrygga jobben. Här ligger också förklaringarna till större delen av LO-förbundens förlust av en halv miljon medlemmar.

Av de 100 000 jobb, praktik- eller utbildningsplatser som lovas av de rödgröna är bara drygt 40 000 riktiga jobb – vilket inte ens motsvarar en tiondel av de 430 000 öppet arbetslösa. 12 miljarder kronor mer än regeringen räcker inte långt till en anstän- dig bemanning inom skola, vård och omsorg. Lika lite som den alltför låga nivån på investeringarna räcker till att klara vare sig klimatmål eller massarbetslösheten. Till det krävs ett nytt kämpande arbetarparti baserad på en socialistisk politik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!