Högerpolitiken göder rasism och homofobi

2013-08-21 11:45:42
Högerextremismens brutala attacker på hbtq-personer i Ryssland har chockerat många. En rörelse världen över mot nazism, rasism och homofobi är idag mer behövlig än någonsin.

När president Vladimir Putin och resterande ryska regeringen nyligen genomförde lagar om förbud mot "hbt-propaganda" gav det luft under vingarna för högerextremismens homofobi i Ryssland.
Våldet mot hbtq-personer har ökat i landet, dels från staten i och med bland annat arresteringar vid Prideparader och även från nynazistiska grupper som mördar, torterar och förlöjligar hbt-personer.
Inte bara i Ryssland utan överallt i världen där högerextrema grupper existerar finns en utbredd homofobi bland dem.
Deras politik bygger på att krossa de nya striderna för ökade rättigheter och de rättigheter som en gång vunnits genom hård kamp från arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen, den feministiska kampen och hbtq-kampen är några exempel på det nazister vill förgöra.
Nazistiska Nationaldemokraterna i Sverige har själva demonstrerat mot Pride i Stockholm år 2002 samtidigt som nio av deras medlemmar fysiskt attackerade deltagare på Prideparaden år 2003.
I fjol arrangerade den rasistiska huliganorganisationen English Defence League (EDL) en provokativ manifestation samma dag som Prideparaden gick genom Stockholm.
 Rasister och nazister står för heteronormen och kärnfamiljen. Sverigedemokraterna (SD) har i flertalet punkter i sitt partiprogram exempel på motstånd mot hbt-personer.
Bland annat är SD emot att homosexuella par ska få adoptera, mot assisterad befruktning för lesbiska par samt mot samkönade äktenskap.
Kampen mot homofobi, transfobi och heteronorm är en del av kampen mot rasism och nazism. Men det som banar väg för framväxten av rasism och homofobi är högerpolitiken.
Även utan ett rasistisk parti i regering och parlament har politiker i flertalet länder ständigt gått till angrepp mot hbtq-personers rättigheter eller inte gett några rättigheter alls.
Rättigheter kan bara vinnas genom massiv kamp. Vid avsaknad av kamp kommer politiker fortsätta att förtrycka befolkningen för att splittra dem och för att säkra kapitalismens och klassamhällets bestånd.
I slutändan är striden mot högerpolitiken och det kapitalistiska systemet det som kommer göra verklig skillnad för att kunna krossa rasismen och homofobin.

Det krävs en kämpande hbtq-rörelse mot förtrycket på hbtq-personer, mot extremhögern och då även mot högerpolitiken.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och CWI (den internatiolla socialistiska organisation som RS är med i) kämpar inte bara under Prideperioder, utan året runt för ett socialistiskt samhälle utan förtryck.

Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!