Högerpolitiken kraschlandar

2013-04-15 14:14:48
En kraschlandning för finansminister Anders Borg och Alliansen, är SvD Näringslivs omdöme om regeringens nya vårbudget (Vårpropositionen 2013).
”Nio svåra år väntar Sverige”, var finansministerns bistra budskap när vårbudgeten offentliggjordes i måndags (den 15 april). För ett år sedan lät det annorlunda.

Då var budskapet att Sverige klarat krisen och att de kommande åren skulle bli förhållandevis goda.
Enligt den nya vårbudgeten stiger arbetslösheten till 8,4 procent 2014. Det betyder att antalet arbetslösa kommer att vara 130 000 fler än när Alliansen tog över. Det är en prognos som bara bekräftar att den så kallade arbetslinjen totalhavererat. ”I höstas trodde regeringen inte ens att arbetslösheten skulle gå över 8 procent alls” (radions ekot den 15 april). De påstådda satsningarna som regeringen nu aviserar för att motverka arbetslösheten är inga satsningar. 
De 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser som förslås för 2013 och 2014 ska exempelvis ses mot bakgrund av att regeringens genomförda nedskärningar på universitet och högskola minskat antalet studieplatser med 10 000.
För att om möjligt kunna köpa röster i valet 2014 aviserar regeringen också ett femte jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärerna. Det sistnämnda löftet har regeringen upprepat snart sagt varje år sedan 2006, samtidigt som pensionärerna fortsätter att betala mer skatt än lönearbetare.
Med sina fyra jobbskatteavdrag, som främst gynnat dem med högre inkomster, har regeringen sett till att inkomstklyftorna i Sverige ökat allt snabbare. 

”Sedan 2006 bidrar de fyra olika jobbskatteavdrag som genomförts till att de som befinner sig i den övre halvan av inkomstskalan dragit ifrån”, skriver nyhetsbyrån TT efter en genomläsning av vårbudgetens fördelningspolitiska bilaga.
”Svag internationell efterfrågan, en stärkt krona, en hårdnande internationell konkurrens och den ekonomiska osäkerheten som bidrar till högt hushållssparande utgör tillsammans motvind för svensk ekonomi som försvårar för en normalisering av tillväxten”, är de förklaringar som finansminister Anders Borg ger till varför det blåser motvind för svensk ekonomi (DN Debatt den 15 april).
Den fortsatta krisen för världskapitalismen i allmänhet och den europeiska kapitalismen i synnerhet bidrar självfallet till stagnationen i Sverige. Men omvärlden är inte ensamt orsaken till att landets ekonomi går på lågvarv.
Även regeringens högerpolitik och ”budgetdisciplin” bär sin del av ansvaret. Alliansens politik både ökar klyftorna och permanentar arbetslösheten på en rekordhög nivå, vilket bidrar till att förstärka stagnationskrisen och kraftigt minskade skatteinkomster de kommande åren. 
Dessutom är regeringen, och inte minst finansministern, en ivrig påhejare av EU:s förödande åtstramningspolitik. Det vill säga av samma politik som nu också slår mot Sverige.
Vårbudgeten är ännu ett bevis på högerpolitikens misslyckande och dess prognoser återspeglar kapitalismens återvändsgränd som kanske manifesteras i att antalet långtidsarbetslösa är 100 000 fler idag jämfört med 2006. ”För i stort sett alla län i norra Sverige samt Värmlands och Kalmar län beräknas sysselsättningen minska kraftigt fram till 2050”, är den framtid som regeringens framtidskommission målar upp.

Trots löften om att sätta jobben främst fortsätter Socialdemokraterna att utgå från samma åtstramande budgetregler som regeringen. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson återkom i sina budgetkommentarer till att regeringen ”struntat i budgetreglerna” genom att inte hålla överskottsmålet. 
Istället för en så kallad opposition som omfamnar dessa godtyckliga budgetregler, som i det närmaste lagfäster svångremspolitiken, strävar RS/Offensiv till att bygga en verklig opposition underifrån som tar strid mot högerpolitiken, vinster i välfärden och jobbslakten – och för arbetarpolitik och socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!