Högerpolitiken sänker skolan

2012-08-22 15:15:16
”Efter bank- och finansbranschens kris kan nu gymnasieskolan bli nästa krisbransch. Att vi riskerar att få en gymnasiebubbla som kan spricka visar hur olämpligt det är att ha en marknadsstyrd skola.”

Det skrev Sten Svensson, tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning, och utredare av skolans likvärdighet på uppdrag av Lärarförbundet på DN Debatt den 12 augusti.
År av nedskärningar, den explosionsartade ökningen av antalet friskolor jämte regeringens strävan att återinföra den gamla klasskolan håller på att sänka skolan.
Den svenska skolan blir allt mer ojämlik och segregerande.

”De senaste 20 åren har en rad skolreformer genomförts i Sverige parallellt med att elevsammansättningen förändrats. Prestationerna har inte förbättrats för någon elevgrupp, snarare tvärtom. Den avreglering som präglat svensk skola sedan 1990-talets början har inte gynnat eleverna eller samhället i stort. En skola som bygger på konkurrens i alla delar, med fokus på individuell frihet, har skapat en uppdelning där ingen är vinnare” slog Lärarnas Riksförbund fast efter att ha undersökt skolan mellan 1999 och 2011.

Men regeringen fortsätter att köra över elever, lärare, övrig skolpersonal och föräldrar.
Att den nya klasskolan lett till att färre saknar gymnasiebehörighet och att fjolårets gymnasiereform fört med sig nya nedskärningar samtidigt som allt färre väljer de nya yrkeslinjerna är inget som utbildningsminister Jan Björklund (FP) är ”bekymrad över”. Han och andra borgare vill fortsätta att sätta skolan i strykklass.

  • Rädda skolan – stoppa högerpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!