Högerregeringen angriper studenternas rättigheter

2007-08-30 15:46:09
Det är inte bara arbetslösa och sjukskrivna som attackeras av högerregeringen. Även studenters rättigheter inskränks i regeringens nedskärningsiver. Svaret måste vara kamp – låt protestdagen den 18 september bli startskottet.

I och med försämringarna av a-kassan försvann studenters rätt till a-kassa på loven. Det är ett hårt slag mot de studenter som inte lyckas få ett sommarjobb. Dessutom tog man bort rätten till a-kassa efter avslutade studier (det s k studerandevillkoret).

Sänk hyrorna

Redan under studietiden är studenter ekonomiskt utsatta. Idag lever var femte student under existensminimum. Cirka 15 procent av studenterna har övervägt att sluta plugga p g a sin dåliga ekonomi, och många tvingas ta extrajobb.
– Studenters dåliga ekonomi beror till stor del på de höga hyrorna, säger Marie Bergqvist, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Idag betalar många studenter halva studiemedlet i hyra – och hyrorna kommer att stiga ytterligare, då regeringen från årsskiftet tog bort investeringsstöden till bygget av hyres- och studentlägenheter.
– Enligt Hyresgästföreningen kan detta leda till hyreshöjningar på 20-30 procent för nybyggda lägenheter, fortsätter Marie. Redan nu har det lett till att 1 500-2 000 planerade studentlägenheter lagts på is, eftersom ingen student skulle ha råd att bo i dem.

Fler attacker att vänta

Fler attacker är att vänta. I somras kom centern med ett förslag om att lägga ned CSN och låta privata banker helt ta över studielånen. Moderaterna och folkpartiet har tidigare varit positiva till liknande förslag.
– Privata banker strävar efter att få ut så stor vinst som möjligt, säger Tim Cambrant, Rättvisepartiet Socialisterna.
– Risken är att studielånen blir dyrare, och ännu fler kan tvingas få stöd från sina föräldrar för att klara sig.
– Regeringens attacker på studenterna måste besvaras med kamp – för höjda studiemedel, sänkta hyror och ett slut på högerpolitiken, uppmanar Tim.
– Kamp lönar sig.

Kamp lönar sig

– I Grekland lyckades studenter stoppa regeringens förslag om att privatisera högskoleutbildningen genom demonstrationer och universitetsockupationer.
– Rättvisepartiet Socialisterna drev under våren en kampanj för sänkta hyror, och vi anordnade en hearing med Bostadens VD och ordförande för att fråga ut dem om de höga hyrorna.
– Vi vill delta i bygget av en kämpande studentrörelse – precis som vårt systerparti Xekinima gjorde i Grekland, avslutar Tim.
Låt protestdagen mot högerpolitiken den 18 september bli startskottet!
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!