Högerspöket Nordström ny S-ledare i Luleå

2017-05-31 18:04:44

foto: Lulea.se
Niklas Nordström och Lenita Ericsson.

Den 1 januari 2018 avgår Yvonne Stålnacke som kommunalråd och ersätts av Niklas Nordström. Nytt vice kommunalråd blir Stadsbyggnadsnämndens ordförande Lenita Ericsson. Det blev klart vid ett S-möte i tisdags.

Som Offensiv tidigare förutspått fick den tilltänkta påläggskalven från Barn- och utbildningsnämnden, Carina Sammeli, stryka på foten, trots att hon var valberedningens förslag.
Det som i alla fall tillfälligt satte stopp för hennes politikerkarriär var protesterna mot skolnedläggningarna och stordriften i ”Framtidens Skola” och att hon blev symbolen för Socialdemokraternas överkörning av en massiv opinion.
Varken Lenita Ericsson eller den tredje kandidaten till vice kommunalrådsposten, Emma Engelmark, står dock för någon annan inriktning på politiken än den kraftiga högersväng som Socialdemokraterna har gjort sedan valet 2014, under Niklas Nordströms inflytande.
Den lilla opposition som finns från vissa inom SSU är mycket timid och helt intern, trots att Stålnacke/Nordström har genomfört massiva utförsäljningar och drivit igenom en skolomorganisation som slår hårdast mot de elever som redan har det tuffast i skolan.
S-ledamöterna som valde Ericsson insåg nog att med Nordström och Sammeli som toppkandidater i valet 2018 hade de tagit en alltför stor risk. Men oavsett persongalleriet i toppen finns det ett bubblande missnöje hos många mot en utveckling i S-politiken som bara går de rikas intressen till mötes.
– För Rättvisepartiet Socialisterna gäller det att ge vårt bidrag till att omvandla det missnöjet till aktiv kamp. Och att ge alla som vill ha en annan utveckling en röst i valet 2018, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!