Höj pensionerna – inte pensionsåldern

2018-10-03 11:31:44

foto: Pensionsmyndigheten
Pensionspolitiken blir bara värre. Nu föreslås pensionsåldern höjas till 70 år för de födda på 1980-talet och framåt.

Strax innan årsskiftet enades den blocköverskridande Pensionsgruppen om att pensionsåldern skulle höjas och att en mindre otillräcklig höjning skulle göras av garantipensionen. Nu föreslås ännu en höjning av pensionsåldern – till 70 år för de som är födda på 1980-talet. Men det är pensionen, inte pensionsåldern, som behöver höjas.

Pensionsgruppens partier – S, MP, M, L, C och KD – är ansvariga för den pensionsöverenskommelse som gjordes 1994 och som idag innebär att många arbetare knappt får hälften av sin inkomst i pension när de slutar arbeta.
Sex av tio pensionärer lever strax över eller på fattigdomsgränsen. Enligt Pensionsmyndighetens senaste rapport är det 245 000 personer över 65 år som ligger under fattigdomsgränsen, det som myndigheten rubricerar som ”relativt låg ekonomisk standard”. Två tredjedelar (162 000) av landets fattigpensionärer är kvinnor.
Men som Pensionärernas Riksorganisation PRO poängterar är det många pensionärer som har inkomster som bara ligger strax över gränsen för relativ fattigdom.

– Det är ohållbart med ett pensionssystem som leder till ökad fattigdom med allt större klyftor – och det är särskilt ohållbart för de som tvingas leva på så låga inkomster trots att de har arbetat och betalat pensionsavgifter i 40 år eller mer. Nu måste de politiker som har ansvar för pensionssystemet börja ta debatten och tala om vad de vill göra för att lösa problemen. De kan inte längre gömma sig bakom en 25 år gammal överenskommelse, sa PRO:s Christina Tallberg i en kommentar till Pensionsmyndighetens rapport i juni.
Politikerna fortsätter dock att försvara och gömma sig bakom en gammal blocköverskridande uppgörelse som betyder drastiskt försämrade pensioner och samtidigt en stadigt höjd pensionsålder.
Redan innan valet var Pensionsgruppen överens om att pensionen tidigast skulle få tas ut vid 64 års ålder (mot 61 idag) och att pensionsåldern skulle höjas från 67 till 69 år. Den genomsnittliga pensionsåldern för fackförbundet Kommunals och Byggnads medlemmar är 63 år idag. Bara en av tio byggnadsarbetare tror att de orkar längre än till 65 år.

Höjd pensionsålder är ett nytt slag mot arbetarna, särskilt mot lågavlönade kvinnor.
Den allmänna pensionen behöver höjas med ett par tusen kronor i månaden. En höjning med 3 000 kronor är ett minimum för att undvika att pensionen blir en fattigdomsfälla för i synnerhet lågavlönade kvinnor och utlandsfödda. 

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
Nej till höjd pensionsålder – ja till en omedelbar höjning av pensionen och bostadstillägget. Låt superrika, banker och storbolag betala.
Riv upp pensionsuppgörelsen.
Skatterättvisa nu – ingen straffbeskattning av pension, aktivitets- och sjukersättning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!