Höjd CSN-ränta slår hårdast mot redan utsatta

Förslaget får hård kritik då det slår mot låginkomsttagare (Foto: CSN).

av Maria Badri // Artikel i Offensiv

Regeringens förslag på att höja räntan för CSN:s studielån skulle innebära en chockhöjning av räntekostnader för några av Sveriges redan mest utsatta låntagare. 

Idag ligger räntan på 0,05 procentenheter. Förslaget är att höja räntan till 0,5-0,6 procentenheter. Det skulle alltså innebära en tiofaldig ökning. 
Den årliga räntekostnaden skulle öka med omkring 1,000-2,000 kronor för de flesta låntagare och återbetalningstiden skulle öka med ett år för de studenter med en skuld på mindre än 200,000 kronor. Räntehöjningen skulle dessutom gälla retroaktivt för alla låntagare sedan 1989.
Förslaget har väckt stor kritik, inte minst från Saco, TCO och Sveriges förenade elevkårer. Många studenter upplever svårigheter med att klara sig på CSN:s totala studiemedel då majoriteten av studiemedlet går till boendekostnader. 
En ökad ränta skulle inte bara innebära mindre pengar att röra sig med, det skulle även innebära en förlängd utsatthet som låntagare. Samtidigt kan idén om ökade räntor verka avskräckande för många nya studenter och sätta en hårdare barriär mellan de med en låginkomsttagarbakgrund och de med högre utbildning.

Tanken är att den ökade räntan ska täcka kostnaderna för regeringens nya omställningsstöd – ett resultat av överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall. Omställningsstödet skulle göra det enklare för personer som redan är etablerade på arbetsmarknaden att studera vidare på högskola. 
Detta är något som i grunden är positivt, då stödet öppnar upp möjligheterna för många som vill göra den omställningen. Göteborgs förenade studentkårer kritiserar däremot det faktum att det blir studenter utan någon arbetslivserfarenhet, som generellt sett har osäkra anställningar och inkomster, som ska sponsra de studenter som redan är etablerade på arbetsmarknaden.
Jack Vahnberg skriver i en artikel på ETC: ”Höj studiebidraget, så att studiebidraget är lika stort som lånet. Och finansiera omställningsstödet från andra håll än ökad CSN-ränta. Här skulle regeringen kunna satsa på progressivare, genomtänkta skatter. Det hade minskat, istället för ökat, den ekonomiska ojämlikheten.”

Unga Socialister anser att det istället för studielån borde vara studielön. Ett omställningsstöd på socialistisk grund skulle innebära att storföretag, banker och de superrika tvingas betala, istället för att de som nu skattefuskar bort pengar och svindlar den offentliga välfärden på pengar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!