Höjd pension viktig fråga

2008-05-15 15:59:03
Den 13-16 maj äger IF Metalls första ordinarie kongress rum. På Folkets hus i Stockholm samlas 300 ombud, varav 26 procent är kvinnor, under parollen ”Starka tillsammans – för rättvisa lokalt och globalt”.

IF Metall är LO:s näst största förbund och har drygt 400 000 medlemmar på 12 000 arbetsplatser (Dagens arbete den 9 maj).
”De beslut som fattas får stor betydelse för våra medlemmar, för vår organisation och förhoppningsvis för hela samhällets utveckling”, står det på IF Metalls hemsida. Kongressen ska anta en programförklaring om hur förbundet vill stärka industriarbetarnas ställning.

Ny förbundsledning

Ombuden ska också ta ställning till de 367 motioner som har lagts. Man väljer även ny förbundsledning och styrelse, samt andra uppdrag.
Offensiv har pratat med Tomas Nilsson, ordförande för Gruvfyran, om vilka som är de viktigaste frågorna.
– Frågan om ny avtalssekreterare kommer att ta en stor del av onsdagen. Förbundet har sin nominering och vi har våran.
– Vi har nominerat Tommy Thunberg, det är en duktig kille. Han är väldigt duktig på att driva våra frågor och har ett stort engagemang. Vi hoppas på att han blir vald.
Tommy Thunberg är idag förhandlingsombudsman och ställs mot Veli-Pekka Säikkälä, som är chef för förhandlingsenheten (Dagens arbete den 9 maj).
– Pensionen är en annan viktig fråga. Ålderspensionärer har inte fått ta del av löneökningar och en del av dem lever idag på existensminimum. Det vi sår idag får vi skörda imorgon, det gäller samtliga frågor. Man vill ju ha ett bra liv som pensionär, säger Tomas Nilsson.

Kollektivavtal

Avdelning 1 har lagt en motion om höjda pensioner, som säger att samhällets resurser ska fördelas rättvist och att speciellt pensionärernas behov ska beaktas. I motionen står det att lönerna har ökat med 65,3 procent mellan 1992 och 2005, medan pensionerna höjts med endast 20 procent.
Tomas Nilsson tror också att det kommer att bli diskussioner kring kollektivavtalet, med tanke på Lavaldomen.
– Det är inget fel med utländsk arbetskraft, så länge de har svenska kollektivavtal. Det behövs ett avsteg i Sverige för att behålla våra kollektivavtal. Vi kräver också att Sverige nyttjar sin vetorätt och inte skriver på Lissabonfördraget innan man fått avsteg om kollektivavtal.

Permanenta expeditioner

Avdelning 1 har också lagt en motion om avdelningarnas organisation, där man säger att: ”I vår värld är det avdelningarna som vet bäst vilka behov de har av expeditioner och datauppkopplingar.”
– Denna fråga är viktigt för avdelning 1, på grund av vårat enorma geografiska avstånd. Vi omfattar Kiruna, Malmberget och Pajala. Vi vill behålla en permanent expedition i både Kiruna och Malmberget, det är viktigt för att behålla medlemsservicen. Expeditioner behövs för att man ska kunna få personlig kontakt, allt kanske inte är kul att ta via mail eller telefon. Bifall har yrkats av förbundsstyrelsen på denna fråga, säger Tomas Nilsson.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!