Hon tog hellre sitt liv

2009-04-29 19:17:28
När 15-åriga Sophie Loheden tog sitt liv bara timmar innan hon skulle vittna mot den 42-åring som våldtagit henne flera gånger, valde åklagaren att lägga ner fallet. Offret är dött och våldtäktsmannen skulle få gå fri. Men efter uppmärksammade protester i media från vänner, familj och andra Jönköpingsbor togs fallet upp på nytt.

Fallet med 15-åriga Sophie, som hell­re tog sitt liv än mötte mannen som våldtagit henne och hennes kompis, har upprört hela Sverige och fått stor mediauppmärksamhet. Inte minst i Jönköping, där flickan kommer ifrån, har människor reagerat. Flera hundra ungdomar samlades utanför tingsrätten den 16 april för att demonstrera till minne av Sophie och i protest mot rättsväsendets behandling av våldtäktsoffret. Åklagaren Erik Schreiber, som la ner fallet efter flickans död, har nu JO-anmälts.

”Hon orkade inte möta sin våldtäktsman. Sofies mamma säger att hon var livrädd för honom… Gång på gång fick hon berätta för polisen hur det gått till i videofilmade förhör. Sofies mamma sa att hon skämdes och att hon ofta grät efteråt. Flera gånger sa hon att hon inte skulle orka rättegången. Det gjorde hon inte heller”, skrev Lotta Gröning i Aftonbladet den 15 april.
Den skam och rädsla Sophie kän­de är hon långt ifrån ensam om. De tjejer som inte orkar genomgå en rättsprocess är många. Mörkertalet bland dem som inte ens anmäler brottet beräknas vara uppåt 80 procent.
I sexualbrott läggs stor vikt vid offret, som misstänkliggörs och mås­te försvara sig. Kvinnans beteende och person spelar en stor roll, visade forskaren Anna Kaldal vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet 2003, som granskat 30 våldtäktsdomar.
”Domarna visar att inte mycket hänt sedan 1970-talet när Maria-Pia Boëthius skrev sin omtalade bok ’Skylla sig själv’. Det framgår också av Katarina Wennstams ’Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt’, som kom år 2002.”

Ett ruttet rättsväsende
är inget nytt när det gäller behandlingen av våldtäktsoffer och oviljan att fälla våldtäktsmän, vilka i nio fall av tio går fria – även om teknisk bevisning och vittnesmål finns!
Men i fallet Sophie kommer Länsstyrelsen i Jönköping även att göra en granskning av kommunens ageranden mot henne. Sophie bodde en tid på behandlingshemmet Lövingstorp som senare stängdes ner efter kritik från Länsstyrelsen. Det var under den tiden hon började använda droger och kom i kontakt med den 42-årige man som både gav henne amfetamin och flera gånger våldtog henne.
En djupstudie som Bris gjort visar att samhället sviker unga som mår dåligt. Under 2008 berörde 3 540 av de­ras barn- och ungdomskontakter om- rådet ”skolan”, vilket gjorde det till det fjärde av Bris kontaktområden.

Bris generalsekreterare Göran Harnesk ifrågasätter, med utgång från resultatet av studien, utbildningsmini-ster Jan Björklunds (FP) förslag på en ny skollag, som bygger på bestraffningar, inte stödjande åtgärder.
– Istället för att komma tillrätta med grundläggande brister i skolsystemet försöker regeringen istället att bota symtom med tillrättavisningar och regelrätta straff, istället för att hit­ta metoder som får eleven att växa. För tonåringen är det livsviktigt att bli sedd, oavsett om man är duktig eller misslyckas med sina studier.

Lina Westerlund

 Fakta ▼

Antalet anmälda våldtäkter i Sverige har mer än fördubblats de senaste fyra åren. Över 5 000 personer anmälde att de blivit våldtagna förra året. Det är flest an- mälningar i hela Europa och fyra gånger fler än i våra nordiska grannländer, Tyskland och Frankrike, visar en ny EU-studie.
Det kraftigt ökade antalet anmälda våldtäkter beror inte endast på att fler anmäler. Det menar bå­de forskarna i EU, andra forskare och kvinnofridslinjen i Sverige, som märkt en ökning av antalet inkommande samtal.
Samtidigt är det bara 13 procent av anmälningarna som ens leder till åtal! Av dessa är det se­dan bara en bråkdel som leder till fällande dom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!