Fallet med 15-åriga Sophie, som hellre tog sitt liv än mötte mannen som våldtagit henne och hennes kompis, har upprört hela Sverige och fått stor mediauppmärksamhet. Inte minst i Jönköping, där flickan kommer ifrån, har människor reagerat. Flera hundra ungdomar samlades utanför tingsrätten den 16 april för att demonstrera till minne av Sophie och i protest mot rättsväsendets behandling av våldtäktsoffret. Åklagaren Erik Schreiber, som la ner fallet efter flickans död, har nu JO-anmälts.
”Hon orkade inte möta sin våldtäktsman. Sofies mamma säger att hon var livrädd för honom… Gång på gång fick hon berätta för polisen hur det gått till i videofilmade förhör. Sofies mamma sa att hon skämdes och att hon ofta grät efteråt. Flera gånger sa hon att hon inte skulle orka rättegången. Det gjorde hon inte heller”, skrev Lotta Gröning i Aftonbladet den 15 april.
Den skam och rädsla Sophie kände är hon långt ifrån ensam om. De tjejer som inte orkar genomgå en rättsprocess är många. Mörkertalet bland dem som inte ens anmäler brottet beräknas vara uppåt 80 procent.
I sexualbrott läggs stor vikt vid offret, som misstänkliggörs och måste försvara sig. Kvinnans beteende och person spelar en stor roll, visade forskaren Anna Kaldal vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet 2003, som granskat 30 våldtäktsdomar.
”Domarna visar att inte mycket hänt sedan 1970-talet när Maria-Pia Boëthius skrev sin omtalade bok ’Skylla sig själv’. Det framgår också av Katarina Wennstams ’Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt’, som kom år 2002.”
Ett ruttet rättsväsende är inget nytt när det gäller behandlingen av våldtäktsoffer och oviljan att fälla våldtäktsmän, vilka i nio fall av tio går fria – även om teknisk bevisning och vittnesmål finns!
Men i fallet Sophie kommer Länsstyrelsen i Jönköping även att göra en granskning av kommunens ageranden mot henne. Sophie bodde en tid på behandlingshemmet Lövingstorp som senare stängdes ner efter kritik från Länsstyrelsen. Det var under den tiden hon började använda droger och kom i kontakt med den 42-årige man som både gav henne amfetamin och flera gånger våldtog henne.
En djupstudie som Bris gjort visar att samhället sviker unga som mår dåligt. Under 2008 berörde 3 540 av deras barn- och ungdomskontakter om- rådet ”skolan”, vilket gjorde det till det fjärde av Bris kontaktområden.
Bris generalsekreterare Göran Harnesk ifrågasätter, med utgång från resultatet av studien, utbildningsmini-ster Jan Björklunds (FP) förslag på en ny skollag, som bygger på bestraffningar, inte stödjande åtgärder.
– Istället för att komma tillrätta med grundläggande brister i skolsystemet försöker regeringen istället att bota symtom med tillrättavisningar och regelrätta straff, istället för att hitta metoder som får eleven att växa. För tonåringen är det livsviktigt att bli sedd, oavsett om man är duktig eller misslyckas med sina studier.
Lina Westerlund
Fakta ▼
Antalet anmälda våldtäkter i Sverige har mer än fördubblats de senaste fyra åren. Över 5 000 personer anmälde att de blivit våldtagna förra året. Det är flest an- mälningar i hela Europa och fyra gånger fler än i våra nordiska grannländer, Tyskland och Frankrike, visar en ny EU-studie.Det kraftigt ökade antalet anmälda våldtäkter beror inte endast på att fler anmäler. Det menar både forskarna i EU, andra forskare och kvinnofridslinjen i Sverige, som märkt en ökning av antalet inkommande samtal.
Samtidigt är det bara 13 procent av anmälningarna som ens leder till åtal! Av dessa är det sedan bara en bråkdel som leder till fällande dom.