Hon var Alliansens idol

2013-08-28 11:14:41
I dagarna kom ännu ett besked om att Allianens jobbpolitik kraschlandat; Arbetsförmedlingens skandal­omsusade generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick till sist sparken.
Regeringen har in i det sista försvarat sin gunstling, men rädslan för att generaldirektören skulle dra med sig den moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström i fallet fick regeringen att sadla om.
Nu går det ingen nöd på Bermudez-Svakvist. Hon får behålla sin lön på 142 000 kronor i månaden under ett års tid framöver. Regeringen ser som bekant efter de sina.
”När Angeles Bermudez-Svankvist utsågs 2008 var det en av Alliansens verkliga prestigevärvningar. På Moderaternas partistämma 2011 visade Fredrik Reinfeldt inför jublande ombud upp en bild på storskärm av Bermudez-Svan­kvist när han skulle illustrera hur partiet i regeringsställning förändrat Sverige”, skrev Dagens Nyheter i måndags.
”Säg mig vilka dina vänner är och jag skall säga dig vem du är”. Bermudez-Svankvist blev generaldirektör för att Moderaterna ville ha någon som stod bakom ”jobbpolitiken” till 110 procent. Så medan Bermudez-Svankvist slog rekord i antal utlandsresor under vilka hon sammanlagt mobilsurfande för 311 000 kronor drog myndigheten åt tumskruvarna på de arbetslösa. Istället för jobb blev det förnedrande kontroller och jobbcoacher som tjänade miljoner på arbetslösa.
Samtidigt rådde i det närmaste diktatoriska förhållanden på Arbetsförmedlingen.
”Många hänvisar till uttalanden av myndighetens generaldirektör i stil med ’passar det inte, bör du se dig om efter ett annat arbete’. Den typen av uttalanden blir, tyvärr, normgivande för hela myndigheten ’vem vill höra av sin chef att jag äger dig?’. Det upplevs som att man skall ställa in sig i ledet och göra det man ska och inte tycka något avvikande.” Så beskrivs förhållandet och klimatet på Arbetsförmedlingen under Bermudez-Svankvist i ST-facket inom Arbetsförmedlingens enkät 2012. Enkäten, som bar den passande rubriken En tyst myndighet, hade genomförts efter att facket ”fått signaler om en ökad topp- och detaljstyrning, en rädsla för att påtala problem, en minskad arbetsglädje, beslut fattade av den högsta ledningen som är kontraproduktiva”.
Under Bermdez-Svankvist blev Arbetsförmedlingen en spegelbild av det framtida Sverige som Alliansen vill skapa. Det har vi Reinfeldts ord på. Glöm aldrig det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!