Hongkong: CWI:s kontor utsatt för inbrott

2016-12-14 13:17:32


Sally Tang Mei-Ching

Socialist Actions (CWI i Hongkong) och chinaworker.info:s (CWI i Kina) kontor i Hongkong utsattes för inbrott den 6 december. Det finns skäl att misstänka att det ligger politiska motiv bakom inbrottet.

Vid inbrottet stals datorer och kontanter  till ett sammanlagt värde av 50 000 hongkongdollar, HKD (nära  60 000 kronor). 

Tjuvarna tog sig in genom att krossa en dörr för att kunna genomföra ett brott som är mycket ovanligt i ett område som bebos av fattiga som delar små lägenheter. Inbrottet skedde på dagtid när kontoret, som också används som bostad, för ovanlighetens skull stod tomt. Förövarna välte ut innehållet ur lådor och hyllor för att sedan låta kontoret översvämmas av vatten.

Mong Kok, där kontoret är beläget, är ett av Hongkongs arbetarområden och byggnaden är mycket gammal. Grannar säger att det inte har förekommit några inbrott i huset på tjugo år.

– Vi kan inte utesluta att vi utsatts för ett politiskt angrepp, säger Sally Tang Mei-Ching, ordförande i Socialist Action Hongkong och fortsätter:

– Under senare tid har den kinesiska säkerhetstjänsten utfört allt fler olagliga operationer i Hongkong. Inbrottet kan vara en politiskt motiverad attack, eventuellt utförd av fastlandets säkerhetsstyrkor eller på order av dessa. Varför tog tjuvarna  alla våra datorer, som är ganska tunga att bära och som inte skulle inbringa några större summor om man lyckades sälja dem? 

– En dator var rena skräpet, men också den blev stulen. Denna dator kunde endast anses vara värdefull av de eller den som ville kontrollera vad som fanns lagrat i den. Misstankar omger den översvämning som iscensattes – det verkar inte vara en handling som vanliga brottslingar som är ute efter pengar skulle utföra. Det känns som förövarna ville orsaka oss så stor skada som möjligt.

Kontoret används av Socialist Action och dess medlemmar, men ibland även av dissidenter från Kina. Det fungerar också som ett mötesrum och som ett resurscentrum för flyktingaktivister. 

Socialist Action är en laglig organisation i Hongkong. Men CWI i Kina är förbjuden eftersom man kämpar för att störta diktaturen, vilket innebär att medlemmar förföljs och grips. Under 2016  har förtrycket i Kina  stadigt skärpts.

– Inget försäkringsbolag har varit beredd att sälja en försäkring till oss med hänvisning till att byggnaden är gammal, så vi var oförsäkrade. Vissa datorer tillhörde enskilda som på sin fritid hjälper till med att producera tidningen och göra hemsidan, berättar Sally Tang Mei-ching. 

En insamling – crowdfunding (gräsrotsinsamling) – har startats med målet att dra in 6 500 USA dollar (över 77 000 kronor)  för att börja ta igen förlusterna. 

Enbart inköp av nya datorer och annan elektronisk utrustning kostar minst 3 900 USA-dollar  (35 800 kronor). Sedan tillkommer kostnaderna för en säkerhetsdörr, nya lås samt övervakningskameror. De skador som översvämningen orsakat har kostar ett femsiffrigt belopp i kronor.

– Nu måste vi se till att vi snabbt kan använda vårt kontor igen. Kampen mot Hongkongs odemokratiska styre har nu gått  in i ett kritiskt skede efter att valda ledamöter till Hongkongs parlament avstängts. En av de som avstängts är den kände vänsteraktivisten Leung Kwok-hun,”Long Hair”. Vi måste kunna bemöta den upptrappade repressionen, men just nu har vi inte ens pengar till hyran, säger Sally Tang Mei-Ching.

Ge ett bidrag till insamlingen “Defend Hong Kong and China Socialists” (Försvara socialisterna I Hong Kong och Kina) på www.youcaring.com/socialistactionhongkong-710063. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!