Hoppar V av Malmöstyret?

2015-05-21 15:14:53

foto: Wikimedia Commons
S och MP:s nedskärningsbudget hotar att spräcka majoriteten i Malmö stad.

Trots stora behov inom Malmö stads verksamheter innehåller Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetförslag nedskärningar på 100 miljoner kronor. Vänsterpartiet går emot, vilket innebär att det kan bli ett minoritetsstyre med S och MP, utan V.

I måndagens (den 18 maj) Sydsvenskan rapporterades det om behov av ytterligare 50 miljoner kronor i kommunens grundskolor och 23 miljoner till fler förskoleplatser. Dessutom behövs mer vårdpersonal och fler anställda som jobbar med svårt skuldsatta i kommunen.
Därtill finns det ett kommande underskott på 180 miljoner kronor för att täcka ökningar av löner och priser, något som S och MP:s budgetförslag inte kompenserar för.
I en debattartikel samma dag gick Vänsterpartiet ut och motsatte sig nedskärningarna, vilket också bekräftades av ett medlemsmöte på kvällen. Därmed bryts sannolikt det rödgröna samarbete som funnits i kommunen sedan år 2006, något som dock inte  förändrar det parlamentariska läget på ett avgörande sätt eftersom S och MP fortfarande har ett mandat mer än de borgerliga (M, FP och SD).

Malmö kommun ligger i topp vad gäller såväl arbetslöshet som barnfattigdom. Vad som hade behövts är stora satsningar på utbildning och invånarnas ekonomiska trygghet, inte nedskärningar som kommer att slå hårdast mot dem med störst behov, men också mot personalen inom kommunens verksamheter.
Att Vänsterpartiet i Malmö tar ett demokratiskt medlemsbeslut om att sätta sig i opposition mot nedskärningarna är välkommet. Det borde bli ett exempel för V i andra kommuner att sluta stödja socialdemokratisk nedskärnings- och privatiseringspolitik.

Vänsterpartiets alternativ är skattehöjningar för alla istället för att, som Rättvisepartiet Socialisterna kräver, bekosta välfärdssatsningar med de enorma resurser som finns i storföretagen och bankerna. I en debatt under tisdagsmorgonen den 19 maj i Sveriges Radio P1 med kommunfullmäktigeledamoten Hanna Thomé (V) framgick det med all tydlighet att V inte är beredda att backa från de budgetregler som innebär nedskärningar i framtiden.
S och MP kommer att kunna få igenom nedskärningarna utan V:s stöd. Därför behöver det byggas en proteströrelse för att tvinga S-MP-styret att backa. V i Malmö skryter om en stor tillströmning av nya medlemmar. Utgångsläget är gynnsamt för att mobilisera de tusen medlemmarna, tillsammans med alla som vill kämpa, till aktioner och demonstrationer för att stoppa nedskärningarna.
Är V förmöget att göra det? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!