”Höststrid om privatiseringarna”

2012-08-10 19:22:27
”Det brinner i profitknutarna. Och då tycks alla välfärdens vinstkramare samlas till motattack mot dem som i likhet med vad uppenbarligen en majoritet av svenska folket tycker, nämligen att skattegenererade överskott inom skola, vård och omsorg ska användas för sina ändamål och inte till att berika aktieägare”, skriver den f d S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand, som för en engagerad kamp för Välfärd utan vinst på S-bloggar.
”Det börjar svänga rejält i debatten om vinstuttag i välfärdssektorn. DN kritiserar Vårdval Stockholm, Expressens ledarsida konstaterar att ’vinster hör inte hemma i skolan’ och en färsk opinionsundersökning visar att två tredjedelar av borgerlighetens väljare är negativa. Så det är litet upp- och nedvända världen att flera socialdemokrater med tidigare ledande positioner direkt försvarar vinstuttag och att andra tycker att det är dags att låta frågan vila och ägna oss åt något viktigare”, skriver även Ann-Marie Lindgren i en ledare i den interna S-tidningen ”Aktuellt i politiken” som illustreras med en bild av Nätverket Välfärd utan vinsts protestaktion mot upphandlingen av S:t Görans sjukhus.
Upp- och nedvänt eller ej, är det ingen tillfällighet att f d ledande socialdemokrater som Stefan Stern, tidigare statssekreterare och högra hand till både Göran Persson och Mona Sahlin, och Widar Andersson, chefredaktör för Folkbladet Östgöten och f d riksdagsledamot, nu skrämmer S för ett kosackval som 1928 (då S fick sota för en gemensam valbeteckning med Kilbomskommunisterna) om partiet skulle våga utmana profitintresset inom välfärdstjänsterna.

”Kravet på vinstförbud skär rakt in i samtliga de byggstenar partiledaren (Stefan Löfven) gjort till sitt breda vägval. Det bestämmer förhållningssättet till företagande – och i än högre grad näringslivets syn på S”, varnar Stern, som även hoppas på ett samarbete över blockgränsen, bara aningen mer diskret.

Stefan Stern är som senior advisor till Magnorakoncernen, som äger Kunskapsskolan och Silfver Life, och Widar Andersson som ordförande för Advisory Board till landets största privata skolkoncern Academedia, inget annat än lejda och högt betalda lobbyister och språkrör för välfärdens profitörer.

Som även Jonas Sjöstedt påpekat i en debattartikel i Aftonbladet kan vi nu se hur mäktiga bolag liksom i USA tar steget in i politiken. Ju mer bolag som Carema, Attendo, Capio och Academedia får växa och profitera, desto större makt får de och deras branschorganisationer också att påverka samhällsdebatten och politiken.

Knappt hade LO-kongressen uttalat sig för ett vinstförbud i skola, vård och omsorg förrän Svenskt näringsliv, Almega, Friskolornas riksförbund och Vårdföretagarna deklarerade att de nu inleder en tvåårig kampanj för ”kvalitet och valfrihet” till försvar för sina hotade vinstintressen. Räkna med att detta betyder att rapporter och inlägg från lejda debattörer nu kommer att spottas fram i en strid ström, parallellt med en uppsjö av möten och konferenser för att påverka riksdagspartierna.
Inga ansträngningar kommer att lämnas ogjorda för att vända ut och in på varenda sanning, som till exempel Martin Klepke räknar upp i Arbetet om att: ”Neddragen bemanning ger sämre välfärd men högre vinst, färre utbildade lärare ger sämre utbildning men högre vinst och sämre sjukvårds- och skolmat ger högre vinst”.

Desto viktigare blir det nu också att alla fackligt aktiva kan bevaka att inte LO-ledningens välfärdsutredning tillåts vika från LO-kongressens uppdrag att lägga fram ett förslag som ska vara klart till december, i god tid före vårens S-kongress, om ett förbud mot vinster i välfärden. Den manifestation och folkriksdag som Nätverket välfärd utan vinst planerar att genomföra den 17 september dagen innan riksdagens öppnande, måste syfta till en gräsrotsrörelse som kan matcha trycket från välfärdskapitalets lobbyister.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!