Hotar tätare helgtjänstgöring och fler nätter?

2006-03-22 19:52:00
Nya EU-direktiv om arbetstider gör att anställda inom vård och omsorg hotas av kraftigt försämrade scheman.

EU kräver t ex att man ska ha en sammanhängande ledighet på minst 11 timmar per dygn. Nattarbete får normalt sett inte överskrida 8 timmar. Konsekvenserna av dessa regler kan bli stora, om inte arbetsgivarna är beredd att anställa fler. Vilka effekter direktiven får på olika arbetsplatser är i dagsläget mycket oklart. Men såvitt vi förstår pågår arbetet med nya scheman för fullt. Både inom kommun och landsting. Vi möter många oroliga anställda som liksom vi undrar vad som egentligen kommer hända 1 januari 2007, när direktiven ska börja gälla. De frågor som diskuteras är bl a:

1. Kommer många nu tvingas återgå till att jobba varannan helg?
Idag jobbar de flesta var tredje helg, eller två helger av fem. Såvitt vi förstår innebär EU-direktiven att de delade turerna på helgen måste räknas som två arbetspass. Och eftersom kravet på 11 timmarsvila då inte uppfylls, måste man ta bort de delade turerna. Bra, i och för sig. Men inte om konsekvensen blir en återgång till varannan helg!

2. Kommer EU:s krav på max 8 timmars nattarbete att gälla?
Sveriges kommuner och landsting (arbetsgivarnas centrala organisation) hävdar att EU:s krav för nattarbete INTE kommer att gälla i kommuner och landsting. Men erkänner samtidigt att det kan bli en tolkningsfråga. Om EU:s regler för nattarbete skulle gälla, så innebär det att man måste arbeta fler nätter för att uppnå samma lön. För en del skulle det t ex kunna innebära att jobba 17 nätter istället för 14, under en 6-veckorsperiod. En väldig försämring.

3. Vilka andra schemaförändringar kan det bli fråga om?
Idag börjar man ofta 07.00 dagen efter en sen kvällstur. Detta fungerar inte när direktivet om 11 timmars dygnsvila börjar gälla. Hur ska detta lösas?

Rättvisepartiet Socialisterna kommer bekämpa alla försök att återinföra tätare helgjobb och sämre scheman, t ex för de som jobbar natt. Istället kräver vi fler anställda – för att möjliggöra bättre scheman.

Vi hoppas att arbetsgivare och/eller fackliga organisationer som arbetar med frågan nu kan ge ett snabbt och tydligt svar på ovanstående frågor. Många oroliga anställda väntar liksom vi på besked.

Ingrid Eriksson
Jan Hägglund

kommunfullmäktigeledamöter Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!