Hotas av utvisning – trots att maken mördats

2007-05-16 12:53:17

foto: Ulrika Waaranperä
Treåriga Bonheur är född i Sverige, men Migrationsverket vill utvisa honom till Kongo, där hans far nyligen mördats.

Sedan 2003 har Lubo levt som flykting i Sverige och treåriga sonen Bonheur är född här. Tillsammans med sin man blev hon misstänkt och arresterad för förräderi mot regeringen. För ett par månader sedan kom beskedet att hennes man mördats i Kinshasa, Kongos huvudstad. Själv lyckades Lubo fly.

– Jag har överlevt bara för att jag är i Sverige, säger hon.
Men om hon inte gått under jorden, skulle Migrationsverket ha placerat henne och sonen på ett plan till Kongo den 13 april.
”Det brutala kriget i Kongo-Kinshasa, som har resulterat i mellan tre och fyra miljoner döda, sägs vara slut, men du skulle inte märka att det är så.” konstaterade BBC:s utsända den 11 maj och återger fragment av de historier han fått höra i ett flyktingläger i norra Kongo från människor som flytt sina byar, sedan de massakrerats av miliser eller av den kongolesiska armén.

Satt fängslad

Fram tills för snart fyra år sedan jobbade både Lubo och hennes man för den kongolesiska regeringens säkerhetstjänst. Men 2003 började rykten spridas om att en grupp planerade att mörda presidenten och Lubo och maken anklagades för att planera en statskupp. Maken arresterades på jobbet, Lubo var ledig på grund av att hon väntade sonen Bonheur och hade en problemfylld graviditet, men blev uppsökt i hemmet och arresterades hon också.
Både hon och maken satt fängslade; att Lubo fick hjälp att fly tror hon berodde på att hon var kvinna och gravid.
– Det var en kvinna som tyckte synd om mig och hjälpte mig att fly landet över floden till Kongo-Brazzaville.
I grannlandet fick Lubo hjälp igen, åter av en kvinna, och tog sig till Europa. Den 31 oktober 2003 kom hon till Sverige för första gången och sex månader senare föddes Bonheur. Efter tre ansökningar om uppehållstillstånd och lika många avslag, ifrågasatte Migrationsverket om Lubo verkligen kom från Kongo – troligen eftersom hon kommit till Europa via Kongo-Brazzaville. Lubo lyckades då ordna ett födelsebevis från Kongo via vänner i hemlandet. Men nu blev svaret att det ”inte finns några politiska problem” i hemlandet.
– Jag lämnade mitt födelsebevis för att visa att jag kommer från och har arbetat i mitt land, som blivit en diktatur, säger Lubo.
Men när hon svart på vitt kunnat bevisa att hon kommer från Kongo, blev det möjligt för Migrationsverket att verkställa avvisningen: en resa tillbaka till Kongo bokades för Lubo och Bonheur den 13 april. Sedan dess har de levt gömda. Bonheur hade börjat på dagis, men nu vågar Lubo inte låta honom gå kvar. Inte heller när hon fick besked om att hennes man mördats i Kongo ändrades Migrationsverkets beslut.
– De sa att de anordnat resor tillbaka och att läget i Kongo är stabilt, säger Lubo och förklarar att allt tyder på att mannen mördats medan han satt fängslad, eftersom de inte fått några besked om att han släppts eller lyckats fly. Trots att hon har bevisat för Migrationsverket att hon och maken arbetat tillsammans, vägrar de ändra avvisningsbeslutet.
– Kabilas utmanare har flytt efter valet, Terese Landu, en av de kvinnliga kandidaterna, har arresterats och Bemba befinner sig i exil. Jag är en före detta säkerhetsagent misstänkt för statskupp, jag kommer att bli mördad direkt, förklarar Lubo.
För Lubo och Bonheur är läget just nu förvirrat. Lubo säger att hon chockats av avvisningsbeslutet, som också betyder att hon inte längre har rätt till en advokat via Migrationsverket. Att de klarar sig nu, beror på att de har en del vänner i Sverige, till exempel mannen som tolkar vår intervju och som själv ursprungligen kommer från Kongo.

Väpnade strider

Höstens val har inte stabiliserat situationen i Kongo. Talande är, precis som Lubo påpekar, att delar av oppositionen flytt landet också under den senaste månaden.
Från Kongos östra delar strömmar hela tiden nya rapporter om väpnade strider. I april tvingades tiotusentals civila i norra Kivu att fly sina hem för att undkomma strider, våldtäkter, rekrytering av barnsoldater och andra kränkningar.
I huvudstaden Kinshasa – slutdestinationen för flygbiljetten Migrationsverket bokat för Lubo och Bonheur – rasade i slutet av mars i år våldsamma väpnade strider mellan regeringsstyrkorna och oppositionen, vilka dödade hundratals: ”De värsta striderna som någonsin upplevts i staden”, skrev International Crisis Group.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!