Hotellstrejken ställdes in

2012-06-13 17:55:11
Hotell- och restaurangfackets uppskjutna strejkvarsel har avblåsts, sedan ett avtal tecknats med arbetsgivarorganisationen Visita på söndagkvällen.

Stämningen har den gångna veckan varit het – och medlemmarna var beredda på konflikt in i det sista. Varslet lades sedan Visita redan efter en halvtimmes ”förhandling” krävt medlare. HRF:s ordförande Ella Niia kommenterade det hårda klimatet i Offensiv förra veckan:
– Det blåser nya iskalla vindar. Det måste finnas en gräns för hur billigt det ska vara att anställa.

Överenskommelsen är dock inte särskilt imponerande. Man har fått igenom en genomsnittlig lönehöjning på 640 kronor, varav endast 45 procent är garanterat, resten ska avgöras i lokala förhandlingar.
Striden om ingångs- och ungdomslönerna slutar i endast en 90-procentig höjning av de 640 kronorna för de upp till 25 år, och endast 50 procent för de upp till 20 år.
Visitas krav var frysta ingångslöner och ett avtal i stil med Kommunals om sänkta löner under två år i yrkesintroduktion, där alla under 25 år skulle kunna gå på 75 procent av lönen under två år – utan att garanteras anställning efteråt. Ur det perspektivet är HRF:s avtal bättre, men ändå ökar inkomstskillnaderna bland medlemmarna.
– Företagen får större möjligheter till individuell lönesättning och ungdomslönerna ökar bara med 50 procent i förhållande till övriga löner, vilket vi är nöjda med, lyder en nöjd kommentar från Visitas vd Eva Östling Ollén.
Ella Niia tackar i HRF:s pressmeddelande för en ”oerhörd draghjälp av våra medlemmars engagemang och mobilisering på arbetsplatserna”. Utöver detta hade sympativarsel lagts från inte mindre än sex andra LO-förbund, något som utsatt arbetsgivarna för en stor press.

Med detta massiva stöd skulle HRF med hjälp av strejkvapnet ha kunnat tvinga fram en överenskommelse som bidragit till att bryta den stagna­tion som branschens arbetare fått leva med under de senaste åren. Enligt Niie har man haft en negativ löne­glidning under hela 2000-talet, vilket knappast blir bättre av en individgaranti på under 300 kronor och ökat glapp till ungdomslönerna.
Trots att HRF har trummat för tryggare anställningar och regler som gör det lättare att anställa, nåddes ingen framgång där heller. 44 procent av branschens arbetare har visstidsanställningar, en anställningsform som inte bara gör det svårt att få lägenhet eller ta lån, utan också försvå­rar facklig organisering.

HRF:s avtalsrörelse visar på ett av flera problem inom den svenska fackförbundsrörelsen. Om årets varsel hade varit ett uppriktigt försök till att säkra bättre villkor för medlemmarna hade varslet inte avblåsts utan man hade låtit medlemmarnas brinnande engagemang och stöd till kraven bli kraften för att på allvar driva igenom ett bra avtal, som inte kompromissar med arbetsgivarnas falska argument.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!