HRF-fackets strejk stänger lyxhotell

2010-05-12 15:38:42
Den 17 maj bryter Hotell och Restaurangfackets (HRF) strejk ut om inget avtal har slutits. Och i måndags la HRF ytterligare varsel som löper ut den 21 och 24 maj.

– Vi bedömer att vi fortfarande är mycket långt i­från ett avtal och ser ingen annan väg än att växla upp varslet. Vi måste öka trycket mot arbetsgivarna och få dem att förstå att vi menar allvar, säger Ella Ni­ia, förbundsordförande för HRF på deras hemsida den 10 maj.
Offensiv har talat med Theo Verheggen, som är arbetsplatsombud på Scandic Sergel Plaza i Stockholm, ett av hotellen där de anställda går ut i strejk den 17 maj.
– Alla anställda utanför ledningen här på hotellet går ut i strejk, säger Theo och han berättar om de två stora kraven.
– Ett krav gäller lönen. HRF kräver 1 028 kronors löneökning på två års tid. Det andra kravet är en skärpning av extraanställningar. Det är vanligt att folk tas in extra och de som jobbar så kan inte bygga en framtid, inte ens på kort sikt, berättar Theo.

Han säger att de har har haft ett personalmöte på hotellet och att stämningarna är lite blandade. En del är redo att ta kampen medan andra känner sig ovana.
De flesta som arbetar i branschen har aldrig varit ute i strejk.
– Skillnaden gentemot andra branscher är att vi har sämst löner. Minimilönen är på 17 000-18 000 kronor i månaden. Andra avtal har gett runt tre procent men det kan HRF inte nöja sig med, för oss blir det för lite, säger Theo.
– Det är viktigt att förstå att jobben inom hotell och restaurang faktiskt har en framtid, och frågan om extra anställningar måste lösas, avslutar Theo.

Johanna Evans
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!