Hundratusentals i protest mot våldet mot kvinnor i Mexiko

2016-04-27 11:07:00


”Vi vill vara vid liv” var parollen för demonstrationerna.

Hundratusentals kvinnor i 40 städer i Mexiko tog till gatorna den 24 april mot mäns våld mot kvinnor, det dödliga våldet mot kvinnor samt mot att kvinnor och studenter har ”försvunnit”. Man samlades under parollen ”Vivas Nos Queremos” (Vi vill vara vid liv).

Inför protesterna har tusentals mexikaner på nätet berättat om sina egna erfarenheter om kvinnoförtryck, sexism och våldet mot dem under hashtaggen #MiPrimerAcoso (ungefär ”Första gången jag blev trakasserad”). De berättade om allt ifrån övergrepp på gatan till våldtäkter, vilket senare kulminerade i massiva protester.
– Jag har aldrig någonsin varit med om att så många öppet diskuterar sexuella trakasserier. Och att folk inte accepterar att det händer och att vi kan göra en massa saker för att stoppa det, sade Paulina Bustos till sajten Fusion under söndagens demonstration.

Sju kvinnor dör i genomsnitt varje dag i Mexiko och dussintals fler utsätts för könsrelaterat våld, enligt det nationella statistiska institutet. 63 procent av alla kvinnor över 15 år har i Mexiko någon gång blivit utsatt för könsrelaterat våld, vilket kan innefatta fysiskt, psykiskt, emotionellt eller sexuellt våld likaväl som diskriminering på arbetsplatserna.
Trots att över 44 000 kvinnor enligt den officiella statistisken har mördats under de senaste tre decennierna har få förövare ställts inför rätta. I över 95 procent av alla fall av kvinnomord går förövaren fri.
På plakaten stod att läsa ”Inga fler dödsfall” och ”Min kropp, mina regler”. En av talkörerna skanderade ”Varken kuvad eller medgörlig – Jag är fri, galen och modig!”.
Nu måste kampen mot det omfattande våldet, sexismen och förtrycket mot kvinnor kopplas med kampen mot högerpolitiken och utrustas med ett politiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!