Hunger på Södermalm

2017-02-24 11:12:00
Första intrycket av Potatisrevolutionen är att det är en nätt liten bok. Andra intrycket, när läsningen tar vid, är förundran över hur en så liten bok kan innehålla så mycket. 

Historikern Håkan Blomqvist berättar om en betydande del av arbetarhistorien, som har påverkat hela samhället, men som få känner till. Boken är ett måste för alla socialister som vill uppmärksamma att det har gått hundra år sedan det som också kallas ”den svenska revolutionen”.

Till skillnad från andra böcker i ämnet är den här inte så övergripande utan mer en djupdykning i just händelserna i maj 1917 på Södermalm, eller närmare bestämt södra Katarina. Paradoxen i att kvarteren i nuvarande ”SoFo” som idag påstås vara Nordens restaurangtätaste för hundra år sedan var scen för hungerkravaller görs mycket tydligt och väcker en del tankar. För en som har bott i området är det otroligt intressant med de ingående beskrivningarna om hur det såg ut då, vilka hus som var byggda, var de röda småkåkarna från 1800-talet fortfarande finns kvar, liksom kartläggningen av alla stora industrier och arbetsplatser. Nog hade en anat att ”kapsylen” var kopplad till bryggerinäringen och att industrier låg där Stalands möbler ligger, men omfattningen av ”Stockholms industriarbetarstadsdel” har inte slagit mig förut.

Blomqvist laborerar med begreppet hunger. Hur hungriga var folk? Fanns det mer som låg bakom ilskan än handlare som gömt undan potatissäckar till sin egen släkt? 

Vi får följa en rad personer under den 5 maj, nämligen de som blev gripna, åtalade och dokumenterade i rättegångsprotokollen. 

Kvinnorna var de drivande. Kvinnosynen i samhället och kvinnornas legala status – utan rösträtt och att gifta kvinnor var omyndiga – är hisnande. Annat har inte ändrats och mycket av statens agerande känns igen från Göteborg 2001 –synen på upplopp, polisens taktik, rättegångarna. Domarna blev dock betydligt mildare än 2001, trots att de ekonomiska konsekvenserna för de dömda säkert var svårare.

För den som inte har läst så mycket om 1917 innan kan det var svårt att hänga med när Potatisrevolutionen rätt snabbt går igenom de olika politiska krafterna, högersocialdemokraterna, det nybildade vänstersocialdemokraterna och syndikalisterna och hur rörelsen påverkad av revolutioner i omvärlden gick vidare och till slut resulterade i kompromissen om allmän och lika rösträtt. Däremot ges en bra känsla för stämningarna på Söder och hur spontana upploppen var och hur de politiska grupperingarna senare försökte styra massan åt olika inriktningar.

Det ökade intresset för vår historia har delvis väckts av SVT:s populära dramatisering Fröken Frimans krig, som i julas sändes för tredje året i rad. Friman-serien utspelar sig några år tidigare kring 1908. Likväl är kompletteringar som Potatisrevolutionen absolut nödvändiga då SVT:s historieskrivning helt har skurit bort allt som händer runt omkring några medleklasskvinnor, rörelsen från gatan – som var aktiv redan då. Och framförallt arbetarkvinnornas roll. 

Intresset märktes inte minst vid boklanseringen. Över hundra personer kom till den lilla Söderbokhandeln och alla 90 exemplar av Potatisrevolutionen sålde slut, inklusive skyltex. När jag ringer upp Håkan är han överväldigad över gensvaret. 

Potatisrevolutionen (se potatisrevolutionen.se) är ett kollektiv med flera andra föreläsare såsom Kjell Östberg, Yvonne Hirdman och Rainer Andersson. De får så många förfrågningar att de måste tacka nej. Den 14 februari var det fullsatt på ABF-huset men också stort intresse bland en betydligt yngre publik på SSU Norra Real. Närmast väntar den 23 februari på Kafé Marx, Göteborg (Lagerhuset) den 7 mars och återigen ABF Stockholm den 8 mars.

I och med detta hundraårsjubileum så behöver alla socialister vara så aktiva det bara går i debatten för att inte bara väcka intresse för historien utan också för att få dagens arbetare och unga att använda slutsatserna från då till aktivitet idag – frågorna om klass- och könsförtryck är fortfarande inte lösta. Så länge som kapitalismen består genereras förödande orättvisor och nya hot skapas som till och med överskuggar de hippa kvarteren kring Nytorget. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!