Hungerstrejkande flykting: ”Jag riskerar mittt liv för att överleva”

2011-05-24 12:47:55
Bahram Torani har nu hungerstrejkat i 22 dagar. Han är svag och får kämpa för att hitta orden när Offensiv besöker de iranska flyktingarna på måndagen. 50 politiska flyktingar från Iran deltar i hungerstrejken i Göteborg.

20110523-131835.jpg

– Jag var student i Iran, jag var aktiv mot regimen bland annat genom att sprida karikatyr bilder på Ahmadinejad, Khomeni och Khameni.

– När jag insåg att regimen letade mig flydde jag innan de kunde gripa mig. Vi var flera aktiva, en av mina vänner försvann. Jag vet än idag inte vad som hänt honom, han är spårlöst borta.

I Sverige har Bahram Torani fortsatt vara aktiv mot den iranska regimen, mot avrättningar. Han kom också i kontakt med den iranska exilvänstern och är medlem i Irans Arbetarkommunistiska parti. Bahram har deltagit på en rad manifestationer och demonstrationer mot den iranska regimen.

– För mig är mänskliga rättigheter viktigast av allt och i den islamiska republiken Iran respekteras inte dessa. Jag är en svuren fiende till denna regim, säger Bahram.

I Sverige har han talat på Komala TV. En motståndskanal som sänder via internet och satelit.
– jag talade om situationen i Iran, mitt motstånd till islam, som jag anser är roten till det förryck som tvingade mig från mitt hem, min släkt och mina vänner.

Den hungerstrejk i Göteborg som Bahram och över 50 andra deltar i har uppmärksammats av Keihan. Den islamiska tidningen som står direkt kontroll av Khameni.
Tidningen beskriver hungerstrejken som en antiislammanifestation.

Bahram var en av de som talade på demonstrationen på Gustav Adolfs torg som samlade 300 personer mot den islamiska regimen och för rätten till asyl.

– Där eldade jag en bild på Khomeni, något som skulle straffas med döden om jag återvände till Iran.

Varför tror inte Migrationsverket på mig? Frågar sig Bahram.

– Jag riskerar mitt liv för att rädda mitt liv. Jag dör om jag utvisas till islamiska republiken.

Intervju: Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!