Hungerstrejkerna i Boden och Holmsund slut – kampen fortsätter

2013-05-16 07:58:14
Efter 25 dagars hungerstrejk valde afghanerna som hungerstrejkat utanför Migrationsverket i Boden att avbryta den. Genom sina påtryckningar har man vunnit nya tillfällen att höras av Migrationsverket och de som deltagit i strejken samt deras familjer får nu hjälp av FARR (Flyktinggruppernas Riksråd) med sina fall.

Det handlar om att byta taktik och de som har hungerstrejkat vill nu ­återfå energi att koncentrera sig på sina fall och intervjuer med Migrationsverket.
Men klart är att kampen för rätt till asyl fortsätter och ingen har gett upp, enligt gruppens talesman Ah­mad Aklil Khalil.
De hungerstrejkandes berättelser om varför de har flytt Afghanistan är skakande.

Habibullah Ahmadi, en av de hungerstrejkande berättar att han flydde Afghanistan på grund av oroligheter i landet samt att han har konverterat från islam till ­kristendom och skulle riskera sitt liv om han tvingades återvända.
Abdullah Khatibi pekar på att Mi­grationsverket misstror asylsökande:
– Rätten till liv var taget ifrån oss i Afghanistan och därför flydde vi hit. Jag undrar hur ­Migrationsverket ser på vår situation, som om vi ­själva vore de terrorister, självmordsbombare eller kriminella som vi flydde ifrån.
60-åriga Hossain Ataie flydde med sin familj på grund av att de tillhör den förföljda folkgruppen hazarer.
En av hans söner mördades i en attack mot hazarer, den andre är försvunnen sedan fyra år tillbaka.
Shapoor Ahmadi menar att Migrationsverkets utvisningsbeslut inte tar hänsyn till den kaotiska situationen i Afghanistan.
– Migrationsverket summerar ett krig som har pågått i över 30 år i en tretimmarsintervju.

Mohammad Hossaini berättar om hur Migrationsverket inte trott på hans ålder när han flydde som 16-år­ing.
– Migrationsverket vägrade att ange mig som omyndig trots att läka­re, lärare och även min gode man menade att jag var minderårig. Till slut fick jag inte heller gå till skolan längre.
Rasol Quasimi arbetade i flera år med ett projekt mot talibanerna. Nu hotas hans fru av utvisning. Hon riskerar förföljelse av talibaner på grund av mannens arbete.
En film med de hungerstrejkandes historier finns på RS Bodens samt Asylrörelsen i Norrbottens hemsida.

Raymond Ohlson
Rättvisepartiet Socialisterna (RS)
Anna Olofsson
Asylrörelsen i Norrbotten

Holmsund Efter 29 dagars hungerstrejk avbröt de asylsökande i Holmsund sin aktion. Beslutet att avbryta hungerstrejken togs efter att Migrationsverket lovat att på nytt se över deras ärenden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!