Hur gick det för sjuksköterskorna?

2012-08-10 18:57:44
Sjuksköterskestudenternas kampanj för 24 000 kr i ingångslön har fungerat på en del håll i landet men i andra har det gått trögare.

I mitt eget län, Västernorrland,  känner jag bara till en ny sköterska som fått 24 000 och det var åt Timrå kommun. Kommunerna har alltid legat någon tusenlapp högre än landstinget.
Varken på Sundsvalls sjukhus eller på Örnsköldsviks sjukhus verkar det ha gått att komma upp i mer än 22 000.
Arbetsgivaren har inför sommaren på Sundsvalls sjukhus undergrävt kampanjen genom att erbjuda 5 000 kr extra per varje vecka som personal var beredda att flytta sin semester.
Ett av förhandlingslägena för nyutexaminerade sköterskor var ju just att utnyttja bristen på sköterskor under semesterperioderna.

Enligt uppgifter i tidningen Arbetaren verkar kampanjen varit framgångsrik i Stockholmsområdet.
Minst 65 nya sjuksköterskor har fått lön på 24 000 kronor eller mer i månaden. Det har varit i kommunerna som det gått att få upp lönen.
Akutsjukhusen har hellre valt att underbemanna eller stänga viss verksamhet i sommar istället för att höja lönerna.
Nu när sommaren går mot sitt slut skulle det behövas en sammanställning och utvärdering av kampanjen. Vad har varit bra och vad har varit svårt med den här kampmetoden? Vad behöver förbättras?

Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!