Hur kan flyktingkampen vinnas?

2017-08-19 20:45:42

foto: Natalia Medina
Den imponerande kampen måste nu fortsätta och spridas.

Sittstrejken Ung i Sverige kan vinna. Den 14 augusti gjordes ett viktigt uttalande från strejken: att den fortsätter när skolorna startar, blir större, blir riksomfattande. Elever kommer att sitta på golvet på lektioner och vid ingången till matsalar på lunchen. Alla elever uppmanas att delta. Samtidigt ska strejken på Medborgarplatsen, hjärtat av strejken, fortsätta. ”Tillsammans kan vi bli en av de största strejkerna i modern tid”, sa Fatima Khawari på presskonferensen.

Strejken inleddes vid helt rätt tidpunkt, de är många (representerar 24 000 ensamkommande afghanska ungdomar som kom till Sverige omkring år 2015) och det finns redan tecken på att myndigheters och politikers motstånd börjar krackelera.
Den 12 augusti hade Afghanistans flyktingminister ett möte med svenska ambassadören i Kabul där man krävde att Sverige följer Tysklands exempel och stoppar utvisningarna till Afghanistan. Enligt regeringens hemsida morr.gov.af svarade Sveriges representant att det görs en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan och att regeringen därefter kommer att fatta ett nytt beslut om vad som ska gälla för afghanska asylsökande.
Svenska polisen har på sin hemsida förklarat varför de inte gör någon inre utlänningskontroll på Medborgarplatsen: ”Beroende på den försämrade säkerhetssituation som råder i Afghanistan är det i princip omöjligt för polisen att verkställa avvisnings- och utvisningsärenden med tvång avseende minderåriga utan vårdnadshavare dit just nu.”

Redan tidigare har kampen lett till delsegrar. Migrationsöverdomstolen kom i mars med en vägledande dom som sa att unga afghaner som har vuxit upp i Iran inte kan utvisas dit. Men fortfarande väntar Sverige för länge med ärenden så att tusentals hinner fylla 18 år, att det är lika farligt i Afghanistan om du är över 18 år samt att det är lika farligt oavsett vilken folkgrupp du tillhör.
En annan delseger är att regeringen ger kommuner lite mer pengar för att de som har fyllt 18 år ska kunna bo kvar i kommunen. Det är dock bara några kommuner som har anammat detta. En annan ny lag gör att de som har fått sitt första avslag innan de fyllt 18 år, men är inskrivna på en gymnasieskola, inte får utvisas (med diverse andra förbehåll).
Strejken sprider sig nu till stora delar av landet och är så kraftfull att även det politiska motståndet håller på att ge vika. V, MP, FI, C och L i Stockholms stadshus har gjort ett gemensamt uttalande för att utvisningarna måste stoppas. Diverse politiker har besökt sittstrejken, däribland den nya migrationsministern Helene Fritzon som trodde att hon kunde komma undan med att skylla situationen på Migrationsverket, men genomskådades av de strejkande.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till att:
Strejken måste fortsätta. Det är viktigt att fler grupper ansluter sig så att strejken på Medis genom avlösningsscheman kan hållas vid liv även när skolorna börjar. Alla skolelever, ungdomsföreningar med flera oavsett härkomst borde gå dit och ge stöd när som helst. Fredagen den 18 augusti kl 16-17 har Studenter mot rasism ett stödtorgmöte med start vid tunnelbanan Medborgarplatsen Björns trädgård.
Sprida strejken till alla Sveriges skolor. Det är en viktig strategi som kräver att fler deltar.
Fler måste stödja strejken. Kändisar, artister, fackföreningar, idrottsledare, exilorganisationer och alla stora organisationer bör ta sig till Medborgarplatsen och de andra sittstrejkerna runt om i landet och tydligt deklarera sitt stöd, ta uttalanden samt trycka på sina ledningar speciellt inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Stora stödgalor kan anordnas.
Stockholm stad borde öppna Medborgarhuset som just nu står tomt till stöd för de strejkande och hemlösa personer.
Vänsterpartiet i samma anda omedelbart måste deklarera att de inte kommer att skriva på regeringens budget nu i september förr­än inte bara utvisningarna till Afghanistan är stoppade, utan också amnesti är införd för alla flyktingar som befinner sig i landet. Tillfälliga stopp eller tillfälliga uppehållstillstånd innebär inte möjlighet att starta sina liv. En massiv kampanj för att riva upp den nya asyllagen från år 2016 måste dessutom lanseras.
Vi fortsätter den politiska kampen för att visa hur rätten till asyl och mot rasism hänger samman med kampen för jobb, bra löner, bostäder och välfärd för alla. Omedelbart stopp på militariseringen och svenskt deltagande i imperialistiska krigsövningar och krig. Låt banker och storföretag betala. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!