Hur kan Trump fällas?

2017-05-24 17:01:06


Socialist Alternative uppmanar till en sommar av kamp – för att bygga sociala rörelser och trappa upp protesterna mot Trump.

Att Trump förra veckan sparkade FBI-chefen James Comey har lett till en växande politisk kris i Washington. Den skarpa splittringen i det politiska etablissemanget och inom statsapparaten har förstärkts av Trumps auktoritära handlingar.

Det är mycket prat i de liberala medierna om paralleller med Watergate. Och faktiskt, rapporterna från Trumps middag med Comey där han ska ha krävt ”lojalitet” samt hans Twitterhot att Comey får hoppas att det inte finns några ”band” från diskussionen, låter som ekon från Nixontiden.

Nu verkar det som om det var Comey som förde detaljerade anteckningar från alla sina diskussioner med Trump. Washington Post och New York Times rapporterar att dessa anteckningar inkluderar Trumps krav på att Comey slutar undersöka Michael Flynn, den tidigare generalen och nationella säkerhetsrådgivaren som tvingades avgå i februari efter att ha ljugit om sina kontakter med den ryska regeringen.

Vita huset sjönk ännu längre in i kris när den biträdande justitieministern Rod Rosenstein därefter utsåg en särskild åklagare, tidigare FBI-direktören Robert Mueller, med stora befogenheter att undersöka länkar till Ryssland och andra frågor som ”kan uppstå direkt från utredningen”. Detta säkerställer att den politiska krisen kommer att pågå i flera månader. Men det betyder också att etablissemanget försöker kontrollera Trump. 

Den republikanska ledningen i kongressen som hittills kraftigt har försvarat Trump genom alla hans konstiga vändningar tystnade plötsligt innan de snabbt välkomnade utnämningen av Mueller. Några av hans republikanska kritiker har blivit hårdare, som senator John McCain med kommentaren att Trumps skandaler har nått ”Watergatenivå”.

Från början har vi påpekat att Trumps regering, förutom en detaljerad reaktionär dagordning, har reella auktoritära tendenser. Han beundrar ”starka män” som Putin, Turkiets president Erdogan eller Filippinernas president Duterte. Han skulle vilja följa Erdogans exempel och rensa staten på ”illojala” element. Han har redan attackerat utrikesdepartementet, miljömyndigheten EPA och National Parks Service (som publicerade bilder från hans invigning som inte visade de ”rekordstora” folkmassor han utmålade). 

Men trots att Trumps angrepp på sina motståndare i statsapparaten har varit nästan lika inkompetenta som försöken med inreseförbudet från ett antal muslimska länder och hans strävan att bygga en mur vid den mexikanska gränsen, måste de fortfarande tas på allvar. Socialister motsätter sig absolut dessa försök att koncentrera mer makt i det redan hypermäktiga ”kejserliga presidentskapet”. Vi är för maximala demokratiska reformer för att begränsa och kontrollera den kapitalistiska statsapparaten. Vi är emot auktoritära regeringshemligheter från både denna högerregering och den repressiva statsapparaten. 

Det betyder inte att vi har några illusioner om den kapitalistiska statsapparaten i allmänhet eller FBI i synnerhet som ”väktare av demokratin”. FBI har varit ett verktyg för politisk förtryck allt från J Edgar Hoovers dagar med attacker mot vänstern och den svarta medborgarrättsrörelsen till övervakningsstaten under Bush/Obama.  

Medan Trumps auktoritära drag inte är något skämt är det uppriktigt talat skrattretande att se Demokraterna och New York Times försvara Comeys ära när de tillbringat de senaste månaderna med absurda försök att lägga skulden för Trumps seger på Comey (och ryssarna).

Som socialister bryr vi oss inte om det här ruttna systemets trovärdighet, men som miljontals andra vill vi fälla den här farliga regimen som riktar attacker mot invandrare, kvinnor, fattiga människor, afroamerikaner och arbetarklassen som helhet. Och vi måste förklara att de demokratiska rättigheterna, inklusive pressfriheten och rätten att protestera, hotas av Trump och hans hårdföra justitieminister, Jeff Sessions. Faktum är att en anhängare till gräsrotsorganisationen Codepink just har dömts till ett års fängelse, för att ha skrattat högt under utfrågningen när Sessions tillsattes! Trump föreslog också Comey på ett av deras möten att journalister skulle fängslas om de publicerar sekretessbelagd information. Om det varit så hade Watergateinbrottet aldrig kunnat avslöjas.

Fram till nu har Wall Street backat upp Trump och hans regering av miljardärer på grund av hans löften om avregleringar och massiva skattesänkningar för de superrika. Men även de rika har sina gränser, och deras tålamod kommer definitivt att ta slut om Trumps skandaler fortsätter bortom kontroll och hotar deras bredare intressen såväl som legitimiteten hos deras system. 

Men samtidigt som vi vill kasta ut Trump och hans politik, kommer det att krävas en massrörelse och större avslöjanden för att tvinga fram en riksrättsprocess. Den härskande klassen kommer att leta efter alla andra möjligheter. Detta beror på den massiva politiska skada som skulle orsakas för dem vid en riksrätt. Några till vänster påpekar att vicepresidenten Mike Pence är en kristen högerideolog. Detta är sant, men viktigare är att varje regering efter Trump skulle vara objektivt mycket svagare.

Hittills har Trumps stöd legat på cirka 40 procent, det lägsta någonsin för en ny president. Många av Trumps arbetarklass- och medelklassanhängare ser anklagelser om Ryssland och Comeys avskedande som en liberal häxjakt. Vad som mer direkt har försämrat hans stöd är antiarbetarklassattacker som Trumpcare. Men det som skulle leda till en allvarlig kollaps i stöd är om Trumps väljare drar slutsatsen att hans löften om jobb var ett bedrägeri.

Under och sedan presidentvalet har Demokraterna fokuserat på Trump som lurad eller agent för Putin. Vi är helt emot den diktatoriska och reaktionära ryska regimen och vi håller med om att folk borde få veta sanningen om Trumps band (och hans skatter), men vi stödjer inte Demokraternas orimliga försök att piska upp nationalism kring denna fråga. Vår opposition handlar om Trumps reaktionära agenda och hans hot om auktoritära övergrepp.

Vad visar historiken? President Lyndon Johnson, Demokraterna, fälldes effektivt av massrörelsen mot Vietnamkriget 1968 och tvingades att inte ställa upp till omval. På ytan verkar det som att Richard Nixon föll på grund av Watergateinbrottet mot Demokraterna, som orkestrerades av Nixons folk. Men detta fiasko, beordrat av en alltmer otyglad och paranoid Nixon var också den indirekta biprodukten av massrörelsernas massiva tryck och ungdomsradikaliseringen.

Medan delar av den härskande klassen i allt högre grad vänder sig från Trump för att försöka skydda systemets övergripande intressen, skulle det största misstaget från arbetande människor och vänstern vara att lita på dem för att tvinga bort Trump. Alla bevis pekar på den demokratiska partiledningens mildhet och feghet i deras opposition mot Trump. Deras prokapitalistiska dagordning har väsentligt undergrävt deras stöd bland folk och hindrar dem från att mobilisera oppositionen maximalt.

Ta till exempel Trumpcare. Demokraternas överordnade strategiska mål är att vinna valen 2018 och 2020. Men det går att besegra Trumpcare nu genom att bygga en kraftfull massrörelse. Detta skulle kräva en strategi med massutbildning, med massmöten över hela landet. Detta kan i sin tur ligga till grund för mer omfattande arbetsplatskamp, inklusive strejker som börjar med sjukvårdspersonal, och att bygga för en ”miljonmarsch” som slutar med en massockupation i Washington, DC. 

Motståndet mot Trumps ekonomiska, sociala och odemokratiska agenda måste kopplas till strider för att driva bort honom från makten och förhindra att hans efterträdare försöker fortsätta Trumps politik. Detta kommer att kräva en varaktig rörelse i massiv skala, som en folklig revolt (som vi såg i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet).

En sådan utveckling skulle också med stor sannolikhet tvinga stora delar av etablissemanget att försöka ställa Trump inför riksrätt eller störta honom på något annat sätt, just för att avleda och dämpa en växande social rörelse och omvälvning. Det är sant att våra rörelser för närvarande är långt ifrån denna punkt, trots deras storlek, med tanke på svagheterna vad gäller organisering och ledarskap, men den djupa kris som Trumps regim har utlöst, bereder grunden för exakt sådana explosioner.

Vi måste göra detta till en sommar av kamp. Som Kshama Sawant, socialisten i Seattles stadsfullmäktige, nyligen sade på Democracy Now, vi kan inte vänta på vad som kommer att hittas i utredningarna. ”Frågan är: Vad gör vi nu? Och jag tror att just nu är tiden mogen att verkligen bygga sociala rörelser.” En seger mot Trumpcare skulle vara ett avgörande slag mot högerns planer och ett viktigt steg för att hjälpa till att bygga den rörelse för arbetande människor och ungdomar som kan utmana de styrande 1 procenten, Republikaner och Demokrater, och skapa vår egen styrka som kan förändra samhället. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!