Hur kunde högern vinna på Island?

2013-05-09 08:27:06
Det senaste valet på Island slutade i seger för högern och den borgerliga oppositionen. Den avgående regeringens båda partier Socialdemokraterna och Gröna vänstern gick kraftigt tillbaka. Socialdemokraterna tappade hälften av sina väljare jämfört med valet för fyra år sedan. Hur kunde det gå så i valet?

”Jag har en fråga. Efter att ha läst en artikel i veckotidningen Internationalen förstår jag inte hur Socialdemokraterna och Gröna Vänstern kunde förlora valet. Vad är ert svar? / Socialist i Mellansve­rige”, skriver en av Offensivs läsare.

Svar: Vi förstår vad du menar. Här är ett kort svar.
Visst är det märkligt att högerpartierna vann valet på ­Island – samma partier som styrde landet när den djupa krisen slog till. Om man läser artikeln i Internationalen (internationalen. se) verkar det som om valet stod mellan högern och en tydlig vänster.
Skribenten säger att regering­en med Socialdemokraterna och Gröna Vänstern bröt med nyliberal politik. Vidare att ”den nya vänsterregeringen lyckades genom sin alternativa krispolitik att vända krisen, och Island kunde till och med betala av sina lån till Internationella valutafonden i förtid. Vid årsskiftet 2013 var statsbudgeten i balans, och de numera statliga ­bankerna hade till och med börjat gå med vinst.”
Men vad islänningarna hade hoppats på var inte en ”krispolitik” som skapade budgetbalans. Två citat från islandsbloggen.com beskriver detta:
”Socialdemokraterna och Gröna vänstern har sanerat statsfinanserna, fått ekonomin att vända till positiva siffror och bantat arbetslösheten. Men vägen dit har varit svår. Många islänningar har sett tillgången till sjukvård försämras, sett antalet poliser i tjänst minska, sett hur pensionärer och invalider fått mindre pengar att röra sig med, sett vägar i allt sämre skick när resurserna till underhåll ­bantats, och så vidare.”
”Misstroendet mot de eta­blerade partierna är fortfarande stort. Bara var tionde islänning har förtroende för alltinget och mandatperioden har präglats av skyttegravspolitik. Många upplever att den rödgröna regering­en svikit viktiga vallöften och inte gjort tillräckligt för att ­lätta bördan för skuldsatta hushåll.”

Den rödgröna regeringen satsade också hårt på förhandlingar med EU. Men stödet för detta minskade allt eftersom folk kunde se EU:s roll i till exempel Grekland och nu senast Cypern.
Framstegspartiet som vann valet lovade att skriva ned bostadslånen med 20 procent och andra lättnader för de många skuldsatta.
Att skillnaderna mellan blocken inte var fundamental visas också i en av islandsbloggens kommentarer efter valet: ”…såväl de tidigare regeringspartierna Gröna vänstern och Socialdemokraterna som nyinvalda Piratpartiet och Ljus framtid [en utbrytning ur S] på ­olika sätt flörtat med valsegraren”.
Framstegspartiet har dock valt att bilda regering med det andra stora högerpartiet, Självständighetspartiet.
Kampen mot krisen på ­Island fortsätter.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!