Hur svara skotten i Göteborgs förorter?

2013-09-16 11:00:50
September har varit en mörk månad beträffande det ökade våldet i Göteborg. Dödligt våld i Göteborgs förorter har återigen stått i centrum under de senaste dagarna.

Den andra september skedde skottlossning i Biskopsgården.
Två dagar senare sköts två unga män till döds. Den 6 september sköts en man i benet på Hammarkulletorget och av ren tur skadades inte fler. Den 8 september sköts en man i Lundby och strax efteråt ­öppnades det eld mot ett bostadshus i Biskops­gården.

Här följer ett utdrag ur en debattartikel som Kristofer Lundberg, ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Västsverige, har skickat till GT:
”Svaret på skotten i Biskopsgården och Hammarkullen är organise­ring, ett förortsuppror mot droger, våld och växande klassklyftor. Lösningen är att rusta till strid mot nedskärningspolitiken. Vad som krävs är ett samlat motstånd mot högerpolitik och dess verkningar.
Förorterna som befolkas av arbetare och lågavlönade har stått i skottlinjen för högerpolitiken på alla områden. I nedskärningarnas och krisens spår ser vi hur våldet ökar. Kampen mot våld, droger och kriminalitet, handlar om att bekämpa klassamhället, som är roten till problemen.
Även om det direkta ansvaret vilar på de inblandade i våldet går det inte att komma ifrån det politiska ansvaret, från stat till kommun och ända ut i stadsdelsnämnderna.
Rättvisepartiet Socialisterna som är verksamma i Hammarkullen, Bi-skopsgården, Bergsjön och andra ­förorter har länge varnat för utveck­lingen och kämpat mot nedskärningarna på skolan och den sociala nedrustningen. Vad som brinner är ungas ilska och frustration över sin livssituation, som präglas av årtionden av nedskärningar, nedlagda fritidsgårdar, sparkade lärare, arbetslöshet, fattigdom och bostadsbrist.
Vi som bor i förorterna måste säga ifrån. Det behövs demokratisk organisering och kamp. I Hammar­kullen har RS organiserat en rad stora möten med föräldrar och elever om skolan. I Bergsjön med hyresgäster om förfallna bostäder. Vid skottlossningen i maj höll vi ett protestmöte på Hammarkulletorget med 200 deltagare. I sommar har vi arrangerat en basketturnering och en hiphop-gala tillsammans med andra.
Boende i förorterna kan enas om viktiga krav: mer resurser till skola och utbildning, mindre klasser och högre lärartäthet. Upprustning av bostäder och service. Göteborg är en delad stad och ligger i topp med störst bostadsbrist i landet.
Förortens befolkning måste kämpa på olika fronter, från det lilla till det stora. Från politisk kamp, med krav på resurser, till socialt arbete.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!