Media världen över har rapporterat och kommenterat händelserna i Husby och dess spridning.
Rättvisepartiet Socialisternas Arne Johansson, tillika Offensivs ansvarige utgivare sedan starten 1973, Husbybo sedan 1970-talets mitt och sammankallande i Nätverket Järvas Framtid har intervjuats av en rad internationella tidningar och tv-kanaler som exempelvis nyhetsbyrån Reuters, brittiska Financial Times, spanska El Mundo, tyska der Spiegel, amerikanska Wall Street Journal, kinesisk och rysk tv.
Här kommer ett axplock om vad media skrivit om Husby och de ansvariga nedskärningspolitikernas reaktion:
Financial Times den 24 maj:
– Nyliberalismen har gått betydligt längre här än till och med i England om man exempelvis ser till beroendet och omfattningen av vinstdrivna skolor, säger Arne Johansson, en av ledarna för en organisation som heter Nätverket för Järvas Framtid. I onsdags anordnade Järvas framtid en fredlig demonstration för att protestera mot polisens taktik och skadegörelsen. Men nätet har sina rötter i att främja ekonomisk rättvisa. Johansson säger att 2007-8 lyckades nätverket stoppa planerna på att riva 1 000 lägenheter och lyxrenovera andra samtidigt som planerade att höja hyrorna med 70 procent.
Aftonbladet 22 maj:
– Den värsta vandaliseringen är den krypande sociala nedrustningen som högerregeringen och stadshuset har genomfört här, säger talespersonen Arne Johansson under mötet.
Viktor Barth-Kron i i Dagens Nyheter den 25 maj om Husby och demokratin:
Att en organisation som säger sig företräda förorten vill ha radikal samhällsomvandling betyder inte att ett gott demokratiskt svar är att införa planekonomi och hämta statschefen från Rättvisepartiet Socialisterna.
Wall Street Journal den 27 maj:
I färsk OECD-rapport påpekas att Sverige varit det land där ojämlikheten ökat snabbare än i något annat OECD-land efter 1985.
Enligt OECD:s siffror från 2008 hade den 10 procent rikaste andelen av befolkningen en årsinkomst på snitt 513 000 kronor, vilket vr sex gånger större än de 10 procent fattigaste som låg på 81 000 kronor. Under stora delar av 1990-talet var skillnaderna 4:1 och i början av 2000-talet 5:1.
Der Spiegel 27 maj:
SPIEGEL: Sweden is a prosperous country. But does it have the kind of social problems found in places like the banlieues, the working-class suburbs of large French cities?
[Arne] Johansson: Sweden has become a country of neoliberal experimentation. Profit-oriented companies run schools, and poorly funded community schools are being replaced by religious ones. By international comparison, the Swedish educational system has dropped considerably, and the youths in our suburbs have been the victims. Social standards have been drastically cut back, and satellite communities have been particularly neglected.
Alexandra Pascalidou i Dagens Nyheter den 23 maj:
Jag har besökt Brixtons brännmärkta kvarter och jag har rest runt i våra betongriken, från Rosengård till Råslätt och Rågsved, och träffat arga kids i hopplöshetens träskmarker som jag försökt förmå att finna andra sätt att förändra samhället, att bryta ner barriärerna och slipa ner fördomströsklarna.
Men jag delar deras ilska. Jag delar deras frustration. Må Husbyborna få sitt liv tillbaka. Och må vi alla förstå att vi bara får betala notan för den sociala sparslakt som drabbade de svagaste och gynnade de starkaste.
Nyhetsbyrån Reuters:
– Det vi upplevt under de senaste dagarna är inte den värsta vandalismen. Utan den värsta form av vandalism är den smygande, långsamma vandalism som högereregeringen utsatts oss för under de senaste sju åren, sa Arne Johansson när han talade på torget.
The Economist den 25 maj:
Statsminister Fredrik Reinfeldt har fördömt våldet men han presenterar inga lösningar.
Aftonbladet den 22 maj:
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) anser att föräldrar till vandaliserande ungdomar bör vräkas. På sin Facebook-sida skrev han: ”Hitta ligisterna och vräk föräldrarna”.
I samma veva krävde ledande Sverigedemokrater – partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof samt järnrörsmannen Kent Ekeroth – att undantagstillstånd införs i Stockholms förorter.
Dagens Opinion den 23 maj:
Statsminister Fredrik Reinfeldt, justitieminister Beatrice Ask och finansborgarrådet Sten Nordin, alla toppmoderater som betonar lag och ordning i Husby i första hand. Några andra löften har de inte utfärdat.
Caroline Szyber, riksdagsledamot och Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson i Göteborgs-Posten den 23 maj:
Sverige är troligtvis världens mest jämlika land. Vi har ett av världens minsta lönegap, fri utbildning och för dem som av olika skäl inte klarar studierna finns omskolning och vidareutbildning. Vi har skattefinansierad vård, äldre- och barnomsorg. Så ska det fortsätta att vara. Trots det väljer några att sätta eld på grannens bil och slå sönder kvartersbutiken för att få uppmärksamhet och mer rättigheter av ’”samhället’”.