Husby tar nya kamptag

2016-11-02 14:36:58
Över 100 personer deltog på ett möte i Husby Träff i torsdags för att höra forskaren Jan-Erik Lind berätta om sin studie om Järvalyftet samt för att diskutera dagens problem och utmaningar. 

Arne Johansson, ordförande i Norra Järva Stadsdelsråd och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, inledde mötet med att prata om Järvalyftet och striden mot Svenska Bostäder 2007 som slutade med en seger då hus som egentligen skulle rivas eller lyxrenoveras istället fick genomgående renoveringar med relativt låga hyreshöjningar. 

Han tog även upp den aktuella bostadskampanjen mot D. Carnegie, vars hyresgäster knappast har fått några upprustningar, utan istället får hyreshöjningar på 54 procent efter slarvigt utförda renoveringar.

Sedan talade Jan-Erik Lind om hur Järvalyftet, ett ombyggnadsprojekt som togs fram av Svenska Bostäder helt utan de boendes inflytande och som strax efter det lanserades år 2007 möttes av stora lokala protester. Grundidén var att flera hus skulle rivas och att det istället skulle byggas småhus och resten ombyggas till nyproduktionspriser. Men efter hårda strider med demonstrationer, utfrågningar av politiker och tjänstemän och organisering av de boende omarbetades hela projektet. Detta följdes av en diskussion där de flesta inlägg kretsade kring D. Carnegie och hur en liknande seger kan vinnas idag.

Nooshi Dadgostar, som sitter i riksdagen för Vänsterpartiet, deltog på mötet och sa att hon kommer lyfta frågan om privata slumvärdars rätt att parasitera på miljonprogrammen i riksdagen.

Rättvisepartiet Socialisterna, som tog initiativ till kampanjen mot D. Carnegie, samlade in protestlistor och dokumentation av skador i lägenheter samt planerade tillsammans med andra i kampanjen inför demonstrationen mot D. Carnegie den 10 november kl 16:30 i Husby. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!