Husbybor redo för bostadskamp

2016-10-21 15:50:07


Bostadskampen i Husby trappas upp vecka för vecka.

Att 120 husbybor slöt upp till Järva Cafémötet på temat ”Var och hur ska vi ha råd att bo” var över förväntan. Ännu bättre var att fler än 40 uppretade hyresgäster i D. Carnegies lägenheter ställde upp en vecka senare för att själva göra en aktiv insats i kampanjen för omedelbart underhåll utan hyreshöjningar och renoveringar som inte får vara sämre eller dyrare i de likadana fastigheter som ägs av Svenska Bostäder.

Där var Hourriah, en verklig klippa och eldsjäl i kampanjen, som humoristiskt berättade om ett plötsligt och helt nyvaknat intresse från fastighetsägaren att fixa de brister i just hennes lägenhet som hon så länge har klagat på utan att få något gehör.
 
Och där var Ida, som redan noggrannt har dokumenterat och fotograferat alla brister i den nyrenoverade lägenhet som hon nyss har flyttat in i. Bolaget hävdar att de när någon flyttat ut från en lägenhet totalrenoverar de till nyskick men här kom vittnesmål svart på vitt om motsatsen.
– Vi är människor, inte djur. Det är ett helt annat Sverige idag än när vi en gång kom hit, sa Mahmoud, som berättar att hela familjen fryser i sin lägenhet och att inget händer trots att man har klagat.

– Hyresgästerna måste själva anmäla alla brister och kan om de är medlemmar få hjälp av Hyresgästföreningen, sade Said från HGF:s lokalkontor.
Eva Kaneteg, som är ordförande för LH Tönsbergsgatan, en av de två lokala hyresgästföreningarna i D. Carnegies område, skräder inte med orden.
– Att inte åtgärda fel och brister i badrum och lägenheter är ren utpressning när de samtidigt håller kontrakt till nyrenoverade lägenheter (med 54 procent i hyreshöjning) under näsan. Var ska då en sjukpensionär ta vägen? Ska vi tälta på Järvafältet kanske, eller bättre kanske framför Riksdagen? Det här är en affärsidé som helt enkelt inte hör hemma i vanliga hyreslägenheter.
Eva menar också att allt det här måste lyftas som en politisk fråga.
– Vi har levt under en tid när allt privatiseras, skolor, vård och bostäder. Det här är en politisk fråga som gäller hela miljonprogrammets framtid, men någon måste ju börja. Våra namnlistor borde överlämnas till riksdagen också.

Den nya striden i Husby har redan börjat uppmärksammas långt utanför stadsdelens gränser, förutom av Offensiv både via sociala media, lokaltidningarna och artiklar i Expressen och på Aftonbadets ledarsida. Ett utkast till interpellation finns redan av Vänsterpartiets riksdagsledamot Nooshi Dadgostar, som hon vill diskutera med husbyborna.
Men än så länge har kampen bara börjat. Kampanjen träffas varje onsdag och ett nytt stort Järva Cafémöte om Vad hände i Järvalyftet med forskaren Jan-Erik Lind hålls onsdag den 26 oktober. Beslut togs också om att överlämna protestlistorna till D. Carnegie & Co med en stor samling utanför deras kontor på Bergengatan 4 torsdag den 10 november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!