Husyeen Akpinar hotas av utvisning efter 22 år i Sverige

2013-01-09 14:02:52
Regeringen och Migrationsverket i Sverige fortsätter att utvisa flyktingar i samma takt som under 2012. Huseeyn Akpinar hotas nu av utvisning till Turkiet trots att han har bott och arbetat i Sverige i över 22 år.

Huseyin Akpinar var medlem i föregångaren till det kurdiska vänsterpartiet BDP (Fred- och demokratipartiet) och kämpade för kurdernas rättigheter i Turkiet. För detta utsattes han för förföljelse och tortyr.
Brottet var bl a innehav av kurdisk litteratur och att han delat ut kurdiska tidningar. BDP och andra kurdiska- och vänsterorganisationer utsattes för ständig repression som nedstängningar och arresteringar av parlamentsledamöter och organisatörer. Han lyckades fly till Sverige 1990 när hans liv var i ­fara. Sedan dess har han bott här.

Den 13 december 2012 fick han en kallelse från Migrationsverket om ett möte. Han gick till sin advokat med kallelsen i handen och advokatens sekreterare rådde då honom att gå på mötet. Han ­gjorde som sekreteraren sa och åkte till Migrationsverkets lokaler i Solna, men där väntade polisen som ­satte handfängsel på honom och förde honom till förvaret i Flen. Där sitter han nu och väntar på att ­skickas tillbaka till Turkiet.

Asylrörelsen i Stockholm
arrangerade tillsammans med riksförbundet Ungkurd och Kurdiska rådet m fl organisationer demonstrationer, en den 21 december och ytterligare en den 2 januari med ett 40-tal deltagare, utanför Migrationsverkets lokaler i Solna i Stockholm mot utvisningsbeslutet.
Att Migrationsverket planerar att utvisa en person som har bott och arbetat i Sverige i över 20 år är en ren skandal och visar på hur långt högerregeringen är beredd att gå. Kampen för att Hussein Akpinar ska få politisk asyl fortsätter och flera protester planeras.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!