Hyresgäster protesterar mot omänskliga hyreshöjningar

2012-12-13 12:04:22
Pennygången i Göteborg är ett av de bostadsområden i Sverige som ska lyxrenoveras så till den grad att hyrorna chockhöjs – med hela 60 procent. Den 5 december demonstrerade boende i Pennygången mot hyreshöjningarna.

80 procent av de boende i Pennygången kommer att tvingas flytta efter att Stena Fastigheter har genomfört sina lyxrenoveringar på bostäder­na. Ett 40-tal personer trotsade kylan för att demonstrera utanför hyresnämnden i Göteborg mot förslaget.
Catharina Thörn, boende i Penny­gången och forskare i bostadsfrågor, var en av talarna under demonstrationen.
Hon nämnde att det är 650 000 lägenheter i Sverige som snart ­kommer att renoveras på samma sätt som i Pennygången.

– Den här frågan handlar om vilket samhälle vi vill ha. ­Segregationen och den ökade hemlösheten är ett enormt strukturellt problem i Göteborg. Alla ska ha rätt att bo i sina hem. Hem är så mycket mer än ett investeringsprojekt, sade Catharina.
Hon nämnde även en stor ­rörelse bland hyresgäster som fanns i tyska Hamburg mot liknande hyreshöjningar och att vi i Sverige måste ta lärdom från hyresgästers kamp i andra länder. Andra talare var bland annat representanter för Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver bostad åt alla – bygg bort bostadsbristen, för billiga och bra hyres­rätter samt renoveringar av bostäder utan de monstruösa hyreshöjningarna.
För detta behövs bland annat kämpande hyresgästföreningar som tar strid för att hyresgästerna ska ha inflytande och bestämmanderätt vid renoveringar.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!