I ett borgerligt träsk

2013-03-06 13:12:27
Den brittiska premiärministern David Cameron, som också leder Tories (Moderaterna) är ett av många borgerliga stolpskott.
Skottarna är han på väg att driva ut ur ”Stor”britannien. Nästa år ska Skottland folkomrösta om självständighet eller ej. Det är ja eller nej, för det har Cameron bestämt. I Skottland är Camerons parti nästan utplånat. ”Det finns fler jättepandor på zoo i Edinburgh än Tories i det skotska parlamentet”, lyder en sann iakttagelse.
För att om möjligt hålla ihop sitt parti och stoppa anti-EU-partiet Ukip har Cameron sagt sig vara beredd att utlysa en folkomröstning om EU-medlemskapet. Men drömmen om att det skulle ge Tories ett lyft kom direkt på skam. I ett nyligen avslutat fyllnadsval (Eastleigh) kom Tories först på tredje plats, efter Ukip. Nu diskuteras det flitig om det inte snart är Exit Cameron.
I övrigt är Camerons huvudbudskap det gamla vanliga; ”alla måste vi spara”. Han menar förstås inte riktigt ”alla”. Drottning Elizabeth och brittiska hovet går förstås inte på sparlåga. När drottningen i fjol firade 60 år på tronen (diamantjubileum) fläskade Cameron till med att öka drottninglönen till hela 265 miljoner kronor – en lönehöjnng på 20 procent!
Försvaret slipper också svångrem. Mer pengar till militären skaffar Cameron genom att sno biståndspengar. ”Militära ingripande ger mer valuta för pengarna”, som Tories husorgan Daily Telegraph skrev i ledaren till tonerna av Rule Britannia.
Hästköttsskandalen skyller Cameron på en utländsk komplott och hans regering har beordrat brittiska Livsmedelsverket (Food Standards Agency) att göra allt för att spåra och förgöra vad Toryministern Owen Peterson kallar ”den internationella kriminella konspiration” som vill slå ut den brittiska biffen.
Allt för att skydda de brittiska matjättar som sålt hästköttet och sett till att berika sig rejält. Hästkött är kanske en del i förklaringen till varför exempelvis brittiska Tesco numera rankas som världens tredje detaljhandelskedja.

Till sist. I måndags kom två nyhetstelegram som säger en del om tillståndet i världen. Å ena sidan finns det nu mer än 400 dollarmiljardärer i USA, flest i världen och å den andra har 44 procent av USA:s invånare inte tillräckligt med sparade medel för att klara en längre tids sjukdom eller arbetslöshet. Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!