I händerna på 8 superrika män

2017-01-23 15:41:50

foto: Flazingo Photos / Flickr CC


Aldrig någonsin har skillnaderna mellan fattiga och rika varit så groteskt stora som nu.
Världens åtta rikaste personer, alla män, har tillsammans en förmögenhet som är större än den fattigaste hälften av världens befolkning – ungefär 3,6 miljarder människor. Allt enligt en ny rapport från biståndsorganisationen Oxfam.

Trots alla de rikedomar och möjligheter som finns går en av nio i världen till sängs hungrig. Om tillväxten i världen var mer rättvist fördelad skulle 700 milljoner människor i världen inte behöva leva i extrem fattigdom. Världsfattigdomen skulle kunna elimineras med befintliga resurser och exempelvis minskade militärutgifter.
I fjol uppskattade Oxfam att världens 62 rikaste individer hade en total förmögenhet som var lika stor som den fattigaste 50 procenten. Men nya och bättre data visar att skillnaderna var än mer absurda. I fjol ägde nio superrika miljardärer lika mycket som halva jordens befolkning och inte 62.

Klasskillnaderna är hårresande och de ökar i en hastighet som saknar motsvarighet. År 2009 fanns det 793 dollarmiljardärer med en samlad förmögenhet på 2 400 miljarder dollar (1 dollar kostar idag nästan 9 kronor), nu har samma antal dollarmiljardärer en förmögenhet som är mer än dubbelt så stor.
En vd (verkställande direktör) i ett globalt storbolag tjänar numera lika mycket som 10 000 textilarbetare i Bangladesh.
Bakom de superrikas växande rikedomar finns en ökad exploa- tering av arbetskraften och naturtillgångar samt en allt snedare fördelning av det som gemensamt produceras. Arbetarna och de fattiga har bara fått småsmulor av den växande kakan.
Från år 1980 till 2013 ökade de globala storbolagens vinster med över 300 procent, vinsternas andel av BNP steg till historiskt höga nivåer. Samtidigt som lönernas andel av den globala BNP sjönk med tio procentenheter.

Tusentals miljarder dollar och ännu mer i kronor har genom åren omfördelats från vanliga människor och den offentliga sektorn till storbolag, banker och ett fåtal superrika. Som Oxfam skriver i sin rapport An economy for the 99% (En ekonomi för de 99 procenten) så är det den ökade utsugningen av arbetarna för att maximera profiterna samt regeringarnas politik som har skapat dagens enorma klyftor.
”Människor hamnar på efterkälken. Deras löner stagnerar medan företagsledare tar hem miljonbonusar. Deras hälso- och utbildningsväsenden utsätts för nedskärningar medan storföretag och de superrika smiter från sina skatter. Deras åsikter ignoreras medan regeringar dansar efter storföretagens och den rika elitens pipa”, säger Winnie Byanyima, chef för Oxfam International.
Det är dags för att göra upp med denna orättvisa ordning. Den globala kapitalismen måste avskaffas för att ge plats åt en ny rättvis värld – en socialistisk värld.


Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger: Konfiskera de su­perrikas förmögenheter och förstatliga storbolag och banker under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Inom ramen av en demokratisk planerad ekonomi kan världens rikedomar fördelas i enlighet med behov. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!