I huv’et på en fackpamp

2009-05-13 20:24:01
Jag har den senaste veckan fått det tvivelaktiga nöjet att träffa inte en utan två LO-pampar, och lyssnat på deras ursäkter för a) varför våra företrädare inte ska behöva leva på våra villkor och b) varför de inte kämpar för att lyfta våra villkor, stoppa våra var-sel och försvara våra redan låga löner från lönesänkningar.

Den första var Ingemar Göransson som inför 140 skyddsombud från Kommunal sektion 28 svettigt förklarade varför Wanja Lundby Wedin borde sitta kvar. Han fick det hett om öronen och fick med sig ett öppet brev från arbetsplatsombuden där vi kräver att han och hans kollegor borde leva på samma villkor som vi och ta strid för oss. Själv tjänar han över 50 000 och när jag sa att det är tre gånger mer än jag, svarade han att ”han aldrig skulle jobba för 18 000”. Som om landets barnskötare, underskö­terskor och andra arbetare har något val! Jag har inget val, men det har Ingemar Göransson. Antingen att leva på arbetarnas villkor och ta kampen, eller leva på direktörernas villkor och företräda direktörerna. Tyvärr har Ingemar Göransson valt det senare, och det fick han sota för inför skyddsombuden i västra Stockholm!

Uppropet för massprotester mot varslen och lönesänkningar har fått stor uppmärksamhet både fackligt och i media. Vi som undertecknare blev inbjudna till LO-borgen i måndags för att samtala med Wanja Lundby Wedin. Efter 45 minuters dis­kussion kom vi äntligen till pudelns kärna: Representanterna för LO kommer inte att leva på våra villkor, 15 september blir ingen pro­testdag i LO:s regi och det blir ingen kamp mot lönesänkningar.

Inför det stora avtalsåret 2010 med miljoner löntagare vars avtal går ut behövs företrädare som vill ta strid. Om ledningen inte ordnar kamp nu, måste en opposition byggas som är redo att utma­na och avsätta dagens privilegierade fackbyråkrati. I den rörelsen efterfrågas alla krafter som försvarar medlemmarnas villkor. A-kassan, jobben, lönerna, heltiderna, arbetstiden och pensionerna är alla stridsfrågor. Ta kamp nu eller avgå och lämna plats åt de efter­trädare som är redo att kämpa!

//Bilbo Göransson,
RS Tensta och medlem i kommunal sektion 28

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!