I marginalen: Ända in i kaklet med SD

2018-10-31 11:00:04




Hörby blev dörröppnaren. I en rad kommuner har Moderatena börjat samstyra och samarbeta med Sverigedemokraterna. I Sölvesborg har samstyret gått så långt att Sverigedemokraterna och Moderaterna delar på makten med varsitt kommunalråd – Emilie Pilthammar (M) blir ordförande i kommunfullmäktige och Louise Erixon (SD) blir kommunstyrelsens ordförande.
– Vi är väldigt eniga i väldigt mycket, sa Louise Erixon som leder SD i Sölvesborg efteråt, och Moderaternas Emilie Pilthammar ansåg att ”nu får vi igenom så mycket M-politik som möjligt”.
Övriga partier som ingår i Sölvesborgs blåbruna styre är Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet.
Redan innan valet sa M i Sölvesborg att man var beredd att samarbeta med SD för att ”få ett maktskifte” eller ”köra ända in i kaklet” som M-ledaren Ulf Kristersson säger när han menar samma sak – även om han försöker ge sken av något annat.
Nyligen var Kristersson på blixtvisit i det moderatstyrda Vellinge för att klargöra att partiledningen var kritisk till att Skånemoderaterna gärna samarbetar med SD. Medan Kristersson pratade på gjorde Skånemoderaterna tummen upp för fortsatt SD-samarbete.

Det är inte bara i landets södra delar som M och andra allianspartier samarbetar med Sverigedemokraterna. ”Från nord till syd har flera lokala samarbeten mellan Sverigedemokraterna och allianspartier gjort att de har säkrat makt och inflytande i kommun efter kommun”, skrev Expressen i måndags och gav några axplock:
Ockelbo: Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort upp med SD för att säkra fler platser i kommunens nämnder.
Munkedal: Moderaterna och Liberalerna röstade fram SD till ordförandeposten i kommunfullmäktige i utbyte mot att få styra kommunen.
Lessebo: Kristdemokraterna och SD har kommit överens om en valteknisk samverkan som säkrar plats för bägge partierna i kommunens nämnder.
Hässleholm och Trelleborg: Sverigedemokraterna har röstat fram alliansen till makten.
Lägg därtill Hörby, Sölvesborg samt exempelvis Staffanstorp där Moderaterna har öppnat för ett samarbete med SD och det står klart att när Kristersson pratar om att köra ända in i kaklet vill han göra det tillsammans med Sverigedemokraterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!