I marginalen: Bostadskris & marknadskaos

2018-05-03 13:03:15
Avsaknaden av en social bostadspolitik baserad på ett förstatligande av banker och byggbolag samt en demokratisk planering för att tillfredsställa behovet av billiga, bra bostäder river allt djupare sår.
Under de senaste åren har det byggts mer än på mycket länge. Men det har inte byggts för behov och för vanliga människor, utan byggjättarna har byggt dyrt med sikte på att kunna inkassera så stora vinster som möjligt. Det har länge varit betydligt dyrare att bygga i Sverige än i något annat EU-land. Att detta i hög grad beror på byggbolagens avkastningskrav (vinstjakt) tvingas även borgare erkänna.
Bostadsmarknaden är i händerna på fyra byggbolag – JM, NCC, Peab och Skanska – som under de senaste åren har varit vinstmaskiner som har kastat miljarder kronor över sina ägare. Ifjol delade de fyra byggjättarna ut inte mindre än dryga 6,2 miljarder kronor till sina ägare. 

Men nu hopar sig orosmolnen över bostadsmarknaden och byggbolagen börjar panikbromsa. Mitt i bostadskrisen växer antalet tomma nyproducerade lägenheter. Det har helt enkelt blivit för dyrt att köpa eller hyra en nyproducerad lägenhet.
”Knappt hälften av stockholmarna har råd att hyra en nyproducerad tvåa. Bara sex av tio har råd med en nybyggd etta”, larmade Dagens Nyheter den 4 april med anledning av att snitthyran för en tvåa i länets nyproduktion ökat till 8 928 kronor (år 2016).
Enligt bostadssajten Hemnet har utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Sverige ökat med 75 procent på ett år, till 11 419 stycken, vilket sannolikt är den högsta siffran någonsin. Inte bara marknaden för nyproducerade bostadsrätter tycks ha kört in i väggen. I många kommuner larmas det om att det blir allt svårare att hyra ut de nyproducerade lägenheterna och flera byggprojekt skjuts på framtiden. Samtidigt förvärras bostadsbristen.
Av Sveriges 290 kommuner uppger 255 att det finns ett underskott på bostäder, en ökning med 72 kommuner på två år. Trots det minskar byggandet – byggbolagen räknar med en minskning med 30 procent de närmaste åren (det vill säga att det kommer att byggas 20 000 färre lägenheter än 2017).
Förblindad av den girighet som den kortsiktiga vinstjakten föder håller bostadsjättarna på att skapa en ny byggkris samtidigt som bostadsbristen ökar. Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!