I marginalen: ”En borgerlig sommarplåga”

2016-07-06 11:10:27
Almedalen är en värre sommarplåga än både regn och mygg. Att döma av de två första dagarna ser årets Almedalsvecka ut att bli värre än vanligt. Först ut av alla borgare på plan var Liberalernas (L) Jan Björklund som höll ett hyllningstal till Nato, EU, kärnkraft och sänkta ingångslöner. Det var till och med hemskare än vad det låter.
Eller vad sägs om detta: ”Den omvälvande nyheten om Brexit nådde oss på morgonen. Jag stod och hissade den svenska flaggan tillsammans med min son Gustav. Vi var på den västgötska landsbygden. Jag funderade över symboliken med nationalstatens främsta och mest kraftfulla symbol, nationsflaggan, samtidigt som britterna röstade nej till fortsatt europeiskt samarbete”. Vad Björklunds funderande i den nationalistiska sörgårdsidyllen slutade i kan sammanfattas med att ”efter Brexit är  Natomedlemskap än mer viktigare för Sverige”. Begrip det, den som kan.
Liberalerna skulle likväl kunna heta Militaristerna. Skulle L och major Björklund få som de vill skulle hela Gotland vara en kärnvapenbestyckad fästning och Visby en enda stor officersmäss, samtidigt som Sverige skulle bli bäst i Nato-klassen när det gäller höjda försvarsanslag. L gillar robotar och stridsflygplan lika mycket som man ogillar en lön som det går att leva på. Liberalerna vill till och med stifta en lönesänkarlag.

Alla Allianspartiet har förslag om att sänka lönerna. Det är bara tillvägagångssättet och hur mycket som skiljer dem åt. Annie Lööf och Centern vill sänka lönerna genom helt eller delvis slopade arbetsgivaravgifter (lönesubventioner), något som enligt egen utsago ska ge 45 000 nya jobb. Det är en siffra som är helt tagen ur luften. I sitt tal i Almedalen varnade Lööf för att Sverige är på väg att bli ett klassamhälle. ”På väg att bli”!?
Klassklyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat land. Under de senaste åren har fattigdomen bland sjuka och arbetslösa tredubblats, vilket inte minst Alliansregeringen har varit ansvarig för. Det går nu 54 industriarbetarlöner på en genomsnittlig vd-lön. Det är den största skillnaden i modern tid. Men Lööf & Co vill sänka lönerna för de som tjänar minst.
Till sist. På mindre än en månad har ”Miljö”partiet infört en speciallag mot flyktingar och asylrätt, sagt ja till både nya kärnkraftverk och att Vattenfall får sälja sitt brunkol. Svek är bara förnamnet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!