I marginalen: ”EU-politik för greenwashing”

EU-kommissionen har enligt Greenpeace föreslagit att investeringar i naturgas, ett fossilt bränsle, ska klassas som ”gröna” (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

EU, som hävdar att man vill förhindra greenwashing, är själv en möjliggörare av just detta. Efter intensiv lobby från fossilindustrin, inkluderat de ryska energibolagen, har EU-kommissionen enligt Greenpeace föreslagit att investeringar i naturgas, ett fossilt bränsle, ska klassas som ”gröna”. Förutom gas ska även kärnkraften klassas som grön och ingå i EU:s så kallade taxonomi för omställning.
”Detta ignorerar miljöeffekterna av metan, som kommer från läckage vid produktion av naturgas. Om gasen bara läcker 3 procent av sitt metaninnehåll orsakar den ännu mer uppvärmning än kol”, tvingas även World Economic Forum erkänna, en rikemansklubb som själv är något av experter på greenwashing.
Genom köp av ryskt gas finansierar EU-länderna Putinregimens krig i Ukraina och när EU nu ska minska beroendet av gas och olja från Ryssland är det inte förnybar energi som det ska satsas på, utan köp av framför allt flytande naturgas, LNG-gas, från USA (läs mer på sid 14-15). Det i sin tur innebär att naturgas sannolikt kommer att fortsätta att näst efter kolet vara den största källan till koldioxidutsläpp i Europa.
Naturgasen, särskilt om den kommer från USA, definieras inte bara som ”grön” utan även som ”frihetsgasen”, där den sistnämnda termen är något som bland annat den USA-ledda militära alliansen Nato har hittat på.

Men hur mycket av den naturgas som ska importeras kommer att vara framtagen ur skiffer – fracking? Det är en fråga som EU-pamparna varken vill höra eller ämnar besvara.
I en studie från 2019 pekas frackingboomen i USA ut som en huvudförklaring till de ökade globala metanutsläppen i atmosfären, och att fracking i Nordamerika låg bakom en stor del, kanske så mycket som hälften, av ökningen av utsläppen från fossila bränslen som skedde under 2000-talets första tio år.
”Forskarna Amanda Levin och Christina Swanson vid det USA-baserade Natural Resources Defense Council har kommit fram till att USA:s försök att öka produktionen och exporten av LNG skulle kunna förstöra alla möjligheter att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. De menar att den snabbt växande exporten av LNG kommer att ’låsa fast beroendet av fossila bränslen, vilket gör övergången till energi med eller utan kol ännu svårare’” (tyska Deutsche Welle den 28 mars).
Sällan har väl EU:s tal om att man är ”klimatledande” varit så missvisande och lögnaktigt som nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!