I marginalen: ”Från Alliansen till storbanken”

2016-05-26 11:55:50
Som tack för sina insatser som moderat finansminister har Anders Borg inte bara fått ett, utan flera toppjobb inom ”näringslivet”. Borg är numera både vice ordförande i Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik och rådgivare till storbanken Citibank. Dessutom är han knuten till World Economic Forum (WEF).
När han var finansminister tjänade Borg 1,5 miljoner kronor om året, vilket inte är lite. Men nu tjänar han betydligt mer, cirka 10 miljoner kronor om året – en löneökning på  560 procent! Bara för något år sedan var Borg rådgivare till den finländska högerregeringen och det enda ”råd” han  gav var att lönerna måste sänkas…
Som medlem av Kinneviks styrelse var Borg nyligen med om att ge bolagets aktieägare en extra gåva i form av en kontant värdeöverföring på 5 miljarder kronor. Under sin tid som Alliansens finansminister gjorde Borg precis samma sak – varje år fick de redan rika en extra gåva. Till slut badade storföretag, banker och rika i Borgs alla presenter.

Kinnevik och Stenbecksfamiljen har tidigare mest satsat på media – tidningen Metro, tv-kanaler  och mobiloperatörer (Tele2, Millicom) – men siktar nu in sig på hälsa och utbildning. Det vill säga att med Borgs hjälp sluka välfärden. När det gäller privatiseringar har Borg specialexpertis. Ingen annan europeisk regering sålde ut så mycket statlig verksamhet som Alliansen gjorde under år 2006 till 2014. Alliansen gjorde sig också skyldig till andra brott som den totala avregleringen av järnvägen och försvaret av riskkapitalisternas plundring. Det är också därför som Borgs ansvarsområde på Citibank är Norden och den offentliga sektorn, eller vad som finns kvar av den.
Nästan hela Alliansregeringen finns numera på ”näringslivets” vem är vem-lista och de moderata ex-ministrarna tycks ha en förkärlek för storbanker.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) ska bli styrelseledamot i Swedbank, som Alliansen räddade på sin tid. Ex-statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kan å sin sida numera titulera sig seniorrådgivare hos storbanken Bank of America Merrill Lynch.
– Jag ser fram emot att hjälpa en av världens ledande investmentbanker att spela en ännu större roll, säger Reinfeldt i en kommentar till Aftonbladet.
Han ska alltså göra precis samma jobb som han gjorde som statsminister.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!