I marginalen: Grekland lades i ruiner

2018-06-13 10:52:01




”Grekland är ett annat land idag. De har förutsättningarna att på egen hand råda över landets ekonomiska och sociala frågor och kan alltid räkna med Europas solidaritet, så länge de fortsätter ta ett internt ansvar”, sa Eurogruppens ordförande Mario Centeno i måndags i vad som lät som ett eko från kolonialväldet och slavhandelns tid.
Men av fel skäl har Centeno ändå rätt. Grekland är ett annat land idag än när det sattes under Trojkans (EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafondens) diktatoriska förmynderi.
År 2009 kastade den så kallade marknaden ned Grekland i ett svart hål som skulle visa sig sakna en botten. Året därefter tog Trojkan över landets styre och Grekland lades i ruiner. För att rädda banker och sig själva sänkte Trojkan Grekland och dess invånare. Åtstramningspaketen avlöste varandra och krisen bara fördjupades. Efter sju år av allt hårdare åtstramning hade den grekiska ekonomin krympt med en fjärdedel, hälften av alla ungdomar saknade jobb och en tiondel av hushållen hade ingen el. Men enligt Trojkan var misslyckandet bara ett uttryck för att stålbaden måste blir fler och hårdare. Trojkan blev en illustration av vad Albert Einstein definierade som galenskap – att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.
År 2014 deklarerade Trojkan att det nu vände uppåt i Grekland och att man nu kunde se ljuset i tunneln.
Men det handlade bara om att kriskurvan tog en kortvarig paus innan raset utför fortsatte. Då, år 2014, hade den grekiska krisen blivit både längre och i många avseenden mer förödande än den ekonomiska depression som drabbade USA och andra länder i början av 1930-talet. Skälet till det var nedskärningarna och den interna devalvering – lönesänkningar och ökad utsugning – som har medfört att grekerna år 2014 i snitt har blivit 40 procent fattigare än de var innan krisen och Trojkan slog till. 

Idag, tio år efter krisens utbrott, är fortfarande en av fem utan jobb och antalet sysselsatta har sjunkit till 3,8 miljoner mot 4,5 miljoner 2008-2009. ”Krisen är bara över för de som inte bor i Grekland”, skrev Washington Post den 26 april med anledning av att landet fortfarande är dryga 23 procent fattigare än vad det var för tio år sedan och skuldberget är lika högt. Ett värre facit än Trojkans är svårt att hitta.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!