I marginalen: Hörby öppnar blå-brun dörr

2018-10-10 11:04:34
I Hörby tar SD makten med hjälp av Moderaterna och det lokala partiet SPI Välfärden. I efterhand har även KD anslutit sig till uppgörelsen som går under namnet ”valteknisk samverkan” och som betyder ett SD-minoritetsstyre i Hörby.
”Detta är ju historiskt och jag är både rörd och euforisk”, sade SD:s Stefan Borg som hoppas bli kommunstyrelsens nye ordförande. Stefan Borg är en ökänd homofob som också kampanjat till stöd för det rasistiska och nazistiska Nya Tider.
Under 2017 skrev Stefan Borg flera inlägg om vad han kallar ”befolkningsutbytet”, en term som är vanligt förekommande i vit makt-miljön. Han har också länkat till antisemitiska bloggar, skriver expo.se.
M-toppen på riksplanet tvår sina händer och försöker låtsas vara emot den uppgörelse som har slutits i Hörby. Så gjorde M-toppen även när den M-ledda Alliansen tog över Gävle med stöd av SD 2015. Först sa M-toppen sig vara kritisk och sedan hördes inte ett ord mot det blå-bruna styret.
I Hörby är Moderaterna däremot mer frispråkiga: ”Genom att göra denna valsamverkan ser vi stora möjligheter för oss att kunna genomföra moderat politik”, skrev M-politikerna i Hörby på Facebook. KD:s ordförande i Hörby, Kristina Hansen, skriver detsamma i ett pressmeddelande: ”Vi har övervägt flertalet alternativ under flertalet möten och kommit fram till att denna konstellation ger Kristdemokraterna bäst förutsättningar att påverka samt möjliggöra vår politik”.
Klarare kan det inte sägas: M + KD + SD = Sant och samma politik. 

Hörby har öppnat den blå-bruna dörr som högern länge har velat öppna med hjälp av tidningar som Göteborgs-Posten och Dagens Industri samt “näringslivets” lobbyorganisationer som har omfamnat SD med målet att göra partiet till direktörernas och Alliansens givna samarbetspartner.
Enligt Dagens Industri är det också allt fler (en majoritet) i Liberalernas riksdagsgrupp som motsätter sig “partiets närmanden mot S, och allt mer pekar nu på att L kommer att släppa fram en M- och KD-regering”. Sant eller inte – sant är dock att Liberalerna i Landskrona sedan ett par år tillbaka styr med hjälp av SD-stöd och berömmer sig över det.
”När det gäller de breda utvecklingsfrågorna är det ingen tvekan om att det funnits en samsyn med Sverigedemokraterna. Det ska de ha en eloge för”, sa Liberalernas ledare, Torkild Strandberg, till Helsingborgs Dagblad den 27 augusti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!