I marginalen: ”LO-ordförande i högerburen”

2016-06-15 10:55:30
På fredag börjar LO:s kongress. Temat är att investera för jämlikhet, vilket är på sin plats med tanke på det behov som finns av offentliga satsningar och samhällsnyttiga investeringar. Men LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson tycks inte vilja investera i jämlikhet. Han vill jobba som gränspolis istället och stoppa flyktingar.
Inte heller vill han kännas vid det uttalande som LO-styrelsen gjorde så sent som den 10 september ifjol och där det bland annat sägs att: ”Fler än 60 miljoner människor befinner sig på flykt i världen idag. De allra flesta i sitt eget land. Bara en liten del söker sig till Europa. EU har alldeles för länge varit ett projekt primärt för att underlätta marknadskrafternas fria rörlighet. Nu måste fokus vara på solidaritet och på hur vi tacklar dagens situation. Alla människor har rätt till skydd och hjälp. Det handlar om medmänsklighet och anständighet”.

Det uttalandet kan bara tolkas som ett försvar av flyktingars rätt att söka skydd och asyl i Sverige.  Men det var då det. När fler flyktingar än tidigare, på grund av den globala förvärrade flyktingkatastrofen, sökte sig till Sverige blev LO:s ordförande an advokat för hårdare och omänskligare flyktingpolitik. Thorwaldssons flyktingsolidaritet var lika bedräglig och tillfällig som Miljöpartiets.
Efter att regeringen har stängt gränserna och förbereder massutvisningar av flyktingar samt dessutom fått en minister för EU och ”frihandel” (läs TTIP-avtalet) är Thorwaldsson ”grymt positiv”.
I Aftonbladet den 9 juni säger han till och med att regeringen gjorde helt rätt när man med hjälp av en chockdoktrin stramade åt flyktingpolitiken och gjorde rasistiska Sverigedemokraternas krav ”på färre asylsökande” till konkret politik. Han sa också att han ”personligen” inte ser någon väg tillbaka till den tidigare, generösare flyktingpolitiken.   
Det är inte ”politiskt korrekt” att säga detta,  men ”sanningen”, hävdar Thorwaldsson och låter som vilken högerpopulist som helst.
Men var det inte samma LO som för blott ett och ett halvt år sedan förklarade SD:s tillväxt i valet med att Fredrik Reinfeldt hade ”ställt invandring mot välfärd”, frågar Dagens Nyheters Viktor Barth-Kron under den träffande rubriken ”Bilden klarnar av nya Sverige-socialdemokraterna”. Thorwaldssons högerkurs sänker LO – vad säger kongressen?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!