I marginalen: ”Pressfrihet vs kapitalism”

2016-03-10 14:07:40
Trots att den kinesiska kapitalismen sviktar som aldrig förr hyser landet numera fler dollarmiljardärer än i kapitalismens högborg USA. Enligt den senaste rapporten från Hurun, som kartlägger rikedom i Kina, finns det nu 568 miljardärer i Kina mot 535 i USA.
Ända fram till mitten av mars ska den så kallade folkkongressen sammanträda. Folkkongressen är en rikemansklubb som sammankallas för att säga ja till vad regimen – ”kommunist”-partiets ledning med president Xi Jinping i spetsen – redan har bestämt.
Folkkongressens tio rikaste ledamöter lär sitta på en sammanlagd förmögenhet på 184 miljarder dollar (1 560 miljarder kronor), vilket är 100 gånger mer än de tio rikaste kongressledamöterna i USA.


Den kinesiska folkkongressen är att likna vid ett Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos på kinesisk mark och endast för inhemska höjdare. Av Folkkongressens ledamöter beräknas dryga 100 kunna titulera sig miljardär. Men det handlar om betydligt fler än så. President Xi Jinping är inte fattig. När Bloomberg News år 2012, efter ha gjort en undersökande resa i pengarnas fotspår (”Follow the money”), rapporterade att Xi Jingpings familj var ”värd hundratals miljoner dollar”, svarade regimen med att blockera nyhetssajtens hemsida och vägra ge ut visum till journalister från Bloomberg.
Men när Bloombergs grävande journalister ville gå vidare och avslöja de direkta band som fanns mellan Kinas ledning, ”kommunistpartiets” politbyrå, och landets rikaste Wang Jianlin förenade sig Bloombergs ledning med diktaturen i Peking och sade nej.
”Om vi publicerar denna historia kommer vi att kastas ut” lär Bloombergs dåvarande chefredaktör Matthew Winkler ha sagt efter att ha stoppat publiceringen av artikeln år 2013. Han ska också ha yttrat att detta är samma form av självcensur som nyhetsbyråerna ägnade sig åt för att kunna fortsätta rapportera från Nazityskland.
Man kan också säga att det handlade om en miljardär som skyddade en annan. Bloombergs News ägs nämligen av multimiljardären Michael Bloomberg, som har varit New Yorks borgmästare som också har flaggat för att han kanske ställer upp som presidentkandidat. I vilket fall var detta ännu ett exempel på mediamogulernas kryperi för diktaturer och att pressfrihet är oförenligt med kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!