I marginalen: ”Rekord i kungafjäsk”

2016-06-01 12:20:31
Om inte borgarna har något annat finns alltid monarkin att ta till. Kungafjäsket når ständigt ett nytt lågvattenmärke.
Även SVT, som brukar skryta om att man är ett oberoende mediaföretag, har blivit som en filial till hovet. Den 27 maj sände SVT1 från prins Oscars dop. Vad var det för ”oberoende” i det? Vid dopet fick lillprinsen, som också är hertig av Skåne, en naturlekplats i dopgåva som har bekostats av Länstyrelsen (200 000 kronor), fler Skånekommuner och det så kallade ”näringslivet” som i kungafamiljen har en samling skattefinansierade lobbyister.  
Som I marginalen tidigare har skrivit kostar Naturlekplatsen nära 1 miljon kronor och varje år kommer underhållet att sluka hundratusentals kronor.
Skånes moderata landshövding Margareta Pålsson var den som först väckte idén om en dopgåva. Enligt landshövding Pålsson skulle Skånes kommuner betala. Men opinionen fick till och med högerstyrda Skånekommuner att säga nej. Bara 13 kommuner sa ja, 20 sa nej. Även Region Skåne sa nej till att ge mer skattepengar till monarkin som ensam skulle kunna betala underhållet av landets alla lekplatser.
I Eslöv var det bara rasistiska och rojalistiska Sverigedemokraterna som ville att kommunen skulle bidra och även i exempelvis Höör sa man nej, vilket fick de lokala Moderaterna att gå i taket och kräva att hela Skånes befolkning skulle avgå.
– Det är väldigt skämmigt. Kungahuset gör ett gott arbete. Inte minst med sitt välgörenhetsarbete där olika projekt får in pengar just för att kungahuset är involverat, sa Anna Palm, ilsket moderat kommunalråd efter debatten och ansåg att ”skåningarna inte vara värd att bli hertigdöme”.
Bortsett från att ”skåningarna” aldrig tillfrågades, eller prins Oscar för den delen, är det kungen som delar ut hertigdömen och det är kungen som beslutar vilket landskap det ska handla om. Regeringen nöjer sig med att bli informerad vid en konselj på slottet. Det är, precis som monarkin i övrigt, en unken kvarleva från feodalismens envälde och absoluta kungamakt.
”Kungahuset gör ett gott arbete” sa det moderata kommunalrådet i Höör och snarlika ”Kungafamiljen gör ett jättebra jobb för Sverige” sa miljardären Percy Nilsson som förklaring till varför han gav 20 000 kronor till dopgåvan. ”Gott arbete” – den myten är lika falsk och uråldrig som kungahuset självt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!