I marginalen: ”Trump & Volvo för ökade utsläpp”

Numera kinesisktägda Volvo stödjer Trumps krig mot utsläppsrätter (Foto: possan / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kalifornien har under de senaste veckorna drabbats av nya förödande skogsbränder. Bränderna har skördat liv, tvingat hundratusentals att fly sina hem ställt miljoner utan el. 
Men president Trump hyser ingen sympati för offren eller för de många som har kämpat dygnet runt för att bekämpa bränderna. Inte heller bryr han sig om klimatförändringarna, som resulterar i att Kaliforniens skogsbränder tenderar att bli både fler och större. Nio av de tio största skogsbränderna i delstaten har inträffat efter millennieskiftet. 
Samtidigt som skogsbränderna rasar hotar Trump på nytt med att dra in det federala (statliga) stödet till Kalifornien. Det gjorde Trump även under förra årets svåra skogsbränder i Kalifornien. Skogsbränderna 2018, som gick ihop till en enda stor, var de värsta som drabbat delstaten.
Men det var då som Trump ansåg att bränderna hade orsakats av att det krattades för lite i Kaliforniens skogar. Annat var det i Finland, där det krattades mycket mer och brann mycket mindre, menade Trump och serverade ytterligare en idioti. 
Vad Trump inte gillar är att delstaten fortfarande äger eller förvaltar mer än hälften av all skog i Kalifornien. Trump vill helst att skogen säljs ut. Trump­administrationens privatiseringsiver känner inga gränser – även USA:s nationalparker står på försäljningslistan.
Dessutom är Trump, som den klimatförnekare han är, stark motståndare till Kaliforniens utsläppsregler som är hårdare än de tandlösa federala lagarnas. Under hösten har Trump med starkt stöd från bilföretagen trappat upp sitt krig mot delstatens utsläppsregler.
Bakom Trump står inte bara amerikanska biljättar som General Motors, utan även japanska Toyota, sydkoreanska Hyundai och kinesiska Volvo Cars. Även oljejättarna har pumpat in stora belopp till stöd för Trumps kampanj för ökade utsläpp.

Nya Karolinska Solna (NKS) blev världens dyraste sjukhusbygge alla kategorier och den enskilt största privatiseringsskandalen någonsin. 
Listan över vad som inte har fungerat på Nya Karolinska har tyvärr inget slut. Som salt i såren kommer också nyheten att NKS är ett av de sjukhus som har nominerats till Vårdbyggnadspriset. Det är ett pris som delas ut av föreningen Forum Vårdbyggnad och syftar till att lyfta fram goda exempel på byggprojekt inom vård och omsorg, skriver Läkartidningen.
Absolut absurt – det är bara förnamnet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!