I marginalen: ”Vapen istället för välfärd”

av Per Olsson

Oavsett om det blev en M-KD-regering eller en regering ledd av Socialdemokraterna kunde militären på nytt räkna sig som vinnare med 18 miljarder kronor extra i påslag de närmaste tre åren: 3 miljarder kronor 2019, 5 miljarder 2020 och ytterligare 10 miljarder 2021.

Men knappt hade militären fått nya miljarder innan riksdagspartierna började lova ännu mer till krigsmakten. Budgivningen är i full gång och även Vänsterpartiet vill ha ett större så kallat försvar som är ”mer operativt”.

“Sveriges försvarsanslag kan de närmaste åren höjas rejält, med 50 procent”, rapporterade Dagens Nyheter  (DN) i helgen. DN är en av många tidningar som länge har kampanjat för höjda militärutgifter, Natoanslutning och som gärna kryddar sina historier och ”Sveriges sårbarhet” med att låta varje krusning på ytan bli bevis för att Stockholms skärgård blivit som ett andra hem eller hamn för ryska ubåtar. Att det sedan visar sig vara rövarhistorier gör ingen skillnad. Tidningen är alltid villig att öppna sina spalter för den som påstår sig ha sett något mystiskt i vattnet och finns det dessutom en suddig, mörk bild som ingen kan urskilja vad den föreställer är publicering given. I somras skrev exempelvis DN spaltmetrar om en påstådd rysk ubåt utanför Lidingö, vilket inte ens det så kallade försvaret köpte.

Hur som haver, enligt DN finns det nu en majoritet i riksdagen för att anslagen till militären ska öka till 81 miljarder kronor 2025, mot 54 miljarder ifjol.

Det stannar dock inte med det. Alla högerpartier vill fördubbla militärutgifterna fram till 2030. Rasistiska Sverigedemokraterna är värst och menar att militären år 2025 ska få totalt 90 miljarder kronor och 2030 cirka 130 miljarder.

– Vi har tidigare som enda parti föreslagit 2 procent av BNP. Nu verkar nästan alla partier, muntligen, säga detsamma. Vi är tillfälligt benägna att gå upp mot 2,5 procent, säger Roger Richtoff (SD) till Dagens Nyheter och låter som om han vore på en auktion.

2,5 procent av BNP är till och med mer än vad Nato kräver av sina medlemsländer och som få av dem når upp till.

Socialdemokraterna är numera mer försvarsvänliga än någonsin och säger aldrig nej om generalerna ropar på mer. Samtidigt säger man sig inte ha råd med de ytterligare 43 miljarder kronor som kommuner och landsting behöver fram till 2022 för att enbart klara dagens åtagande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!